Huvudmeny

Barngrupp i tält

Uppleva och göra

twitter

Ungdomssatsning av historiskt slag

Ta på dig kilten och hämta svärdet. Nu lär vi oss historia. I Tidsbron är det ungdomarna som återuppväcker historien – och får sagor att bli verklighet.

Medeltida historia har väckts till liv i Skillingaryds läger. Ungdomar i kommunen har börjat rusta sig inför ett kommande krig, med svärd och tidsenliga rustningar som snart ska stå emot danskarna i ett förödande slag.

Man kan tro att vi har klivit in i en tidsmaskin. Och av namnet att döma så är det just den effekten som projektet ”Tidsbron” vill uppnå. Deltagarna förbereder sig just nu för den sista filminspelningen av ’Slaget vid Getaryggen’ som kommer att ta plats i vår.

Dramatiseringen är bara en del av det stora projekt som är Tidsbron. De senaste två åren har ungdomarna även fått utnyttja sina skådespelarkunskaper i renässansmarknad, tornerspel och spökturer, för att nämna några exempel. Aktiviteterna har varit många, och ofta är det allmänheten som bjuds in för att se showerna.

Statligt finansierat

Tidsbron är ett minst sagt omfattande projekt med ett mål – att locka yngre publik till de militärhistoriska attraktionerna i kommunen. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden och pengarna går till stiftelsen Regementsheden som äger Miliseum.

Elin Ljungqvist är historikern som fick idén till Tidsbron och som ansökte om pengar till ungdomssatsningen. Tillsammans med fotografen Mattias Bokinge och en mängd andra eldsjälar i kommunen driver de nu projektet som har kommit att bli mycket uppskattat – både bland yngre och äldre.

– När du får uppleva historien iförd en rustning och ett svärd så tror jag att du lär dig mycket mer om den än om du skulle läsa en historiebok, säger Elin Ljunqvist, projektledare.

Karaktärsbyggande

Oscar Winblad är en av de ungdomar som har involverats sedan start. Han berättar att Tidsbron har fått spela en stor roll i hans personliga utveckling.
– Att gå runt i kilt trodde jag aldrig att jag skulle göra. Men det har jag fastnat för nu, säger han med ett skratt och fortsätter.
– Det är en stor del av det här – man lär sig mycket om historia och man lär sig mycket om sig själv. Man prövar saker som man inte provat förut och man får lov att ta plats. Det har gett mig bättre självförtroende. Numer kan jag tänka att ’Det här låter bra, mina idéer är okej’, säger Oscar.

Vidsträckande samarbeten

Tidsbron bjuder in skolor och fritidsgårdar så att barnen får testa tidsenliga klädslar och uppleva historielektionerna på nära hålla. Lektioner hålls också på det kreativa återvinningscentret Remida, där deltagarna bland annat har fått bygga repbroar av återvunna material.
Även lajvföreningarna i kommunen har gynnats av Tidsbrons existens. Lajv är ett levande rollspel där deltagarna agerar i en annan tidsepok eller värld.
– Förra året åkte vi till medeltidsbyn i Berghem för att visa hur lajv kan se ut. Det sker utan publik, så ungdomarna var tvungna att faktiskt delta, och inte bara ”se på”. Många kände då direkt att de ville fortsätta med det. Så det har verkligen skett ett utbyte mellan lajvföreningarna och projektet, säger Elin Ljungqvist.

Människor i historiska kläder

Elin Ljungqvist tillsammans med barn under filminspelning i projektet.

Barn på bänk i historiska kläder

Jakt efter rekvisita

I Smålands skogar finns det mängder av historia och sagor att inspireras av, menar Mattias Bokinge. Men att det blev just Slaget vid Getaryggen från 1500-talet som kom att filmatiseras, beror på att gänget i Tidsbron har kunnat återskapa stora delar av slagets händelseförlopp genom att pussla ihop dokumentation från olika ställen.

– Dräkterna i filmen har vi skapat efter äkta kolritningar av Erik XIV och satt ihop det med tyg som vi såg att man beställde till trupperna år 1567. På så vis har vi kunnat återskapa uniformerna som användes under slaget – för första gången någonsin i Sverige, säger Mattias Bokinge.

Experter har bjudits in för att lära ut hur man sminkar otäcka sår eller utför stuntfall inför de sista filminspelningarna i vår. Allt för att göra filmen så genuin som möjligt, då förhoppningarna är att den ska visas på historielektioner över hela landet.

Ambitioner för framtiden

Historierna har sannerligen vaknat till liv igen i Vaggeryds kommun. Nu hoppas Tidsbrons eldsjälar att projektet och filmen kan fortsätta inspirera i andra delar av Sverige, och på så vis kan forma fler ungdomar som uppskattar och brinner för sin historia.

– Man önskar ju att något som Tidsbron fanns när vi var yngre. Men nu får man vara med och skapa det för våra yngre i stället, säger Mattias Bokinge.

Text: Simone Kamm (tidigare publicerat i tidningen HÄR)

Foto: Mattias Bokinge

Publicerad: