Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
containrar för sortering på återvinningscentralen

Källsortering och återvinning

Det är inte självklart för alla vad det är som ska källsorteras i behållarna på återvinningsstationerna eller vad som ska lämnas in på återvinningscentralen. Vad är egentligen skillnaden på dessa ställen?

Återvinningscentral = ÅVC

På Krokvägen i Vaggeryd ligger kommunens återvinningscentral som är en bemannad station. Vid ÅVC kan du lämna ditt grovavfall och farliga avfall, alltså det som normalt inte får slängas i sopkärlet för hushållsavfall.

På Återvinningscentralen hittar du även behållare för att du ska kunna sortera ut dina förpackningar innan du lämnar ditt grovavfall i återvinningscentralens olika containrar.

Från och med 2015 får inga oöppnade sopsäckar lämnas vid ÅVC. Alla säckar ska tömmas så att det blir lättare att komprimera avfallet och att vi ser att avfallet är sorterat som det ska. Vi vet att många säckar innehåller bland annat tidningar och förpackningar vilket inte ska vara i brännbart.

  1. Mer information om Återvinningscentralen

Återvinningsstation = ÅVS

Återvinningsstationerna är endast till för hushållen. De är obemannade platser med större behållare där du ska lämna använda förpackningar av plast , papper eller metall, glasflaskor och ‑burkar samt tidningar för återvinning. Det är FTI = Förpacknings och tidningsinsamling som sköter dessa stationer.

  1. Mer information om återvinningsstationer
‌Myter om sopsortering

Myt

Sanning

Det är ingen idé att sopsortera - allt läggs i samma hög ändå.

Nej, allt läggs inte i samma hög. Inget av det som läggs i behållarna på ÅVS blandas ihop, allt skickas till återvinning eller energiutvinning.

Det går åt mer energi att ta bilen till ÅVS än vad som tjänas på återvinningen.

Källsortering och återvinning lönar sig med bred marginal visar de analyser av koldioxidutsläpp som exempelvis Naturvårdsverket gjort. De flesta passar också på att åka till ÅVS när de har andra ärenden, som att handla mat.

Energiåtgången för att diska ur förpackningarna äter upp miljönyttan med återvinningen.

Nej, det går inte åt så mycket energi för att göra ren en förpackning. Ofta handlar det om en hygienfaktor, att man tar bort det värsta. Det är alltså fullt tillräckligt att skölja ur förpackningen i kallt vatten.

I Sverige har vi så mycket skog, här kan vi inte behöva tänka på att återvinna tidningar och pappersförpackningar.

Det är billigare, både räknat i pengar och energiåtgång, att återvinna än att framställa nya tidningar och förpackningar av helt ny råvara.

Aluminium och stål finns i så stora mängder och behöver därför inte återvinnas.

Genom att återvinna aluminium och stål sparar man stora mängder energi jämfört med nytillverkning. Både aluminium och stål går dessutom att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten blir sämre.

Att glaset blandas är jag i alla fall säker på. Jag har själv sett lastbilen lägga allt tillsammans.

Visst kan det se ut som att glasförpackningarna töms och blandas ihop, men bilen som hämtar glas har två olika fack på flaket  ­- ett för färgat och ett för ofärgat glas. Alla glasförpackningar hålls separerade tills de är återvunna.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2016-07-28

Sidansvarig:

Teo Magnusson Bejving

Kontakt

Växel: 0370-67 80 00
E-post:
info@vaggeryd.se
Adress:
Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök:
Kommunhuset Skillingehus, Bangårdsgatan 2, Skillingarydlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fler kontaktuppgifter

Org.nr: 212000 - 0522

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision