Huvudmeny

Alpackor på en äng

Uppleva och göra

twitter

Saras topp tio, sommaren 2023 i Vaggeryd

Har du någonsin funderat på vad du ska göra i Vaggeryds kommun? Vad kan du rekommendera till vänner? Vart kan du ta din familj en solig eftermiddag? Här kommer mina (Sara) topp 10 platser som jag tycker du borde besöka och uppleva i Vaggeryds kommun!

Text och foto : Sara Wieczorek

Hej! Jag heter Sara och har jobbat som feriepraktikant i Vaggeryds kommun. Under de fyra veckor som jag har jobbat så har jag lärt mig mycket om turismen i kommunen och de olika saker som finns här. Det är därför jag är här för att berätta om mina topp tio ställen i Vaggeryds kommun!

1) Den första plats jag vill rekommendera är Hjortsjöbadet

Möte på en landsväg någon gång kring sekelskiftet 1800/1900.

Hjortsjöbadet, en perfekt plats att åka till när man vill svalka sig en het sommardag.

En perfekt plats att åka till när man vill svalka sig en het sommardag. Badet är mestadels gräs men har en liten slinga sand precis intill vattnet. Om du gillar att hoppa in i vatten så finns det en brygga på vår och sommar månaderna. Bryggan har dessutom en litet hopptorn på en meter som man kan hoppa ifrån. Sedan finns det aktiviteter för de som inte vill bada, som volleyboll plan, gungor, grill plats och möjlighet att fiska. Kom dock ihåg att du måste skaffa ett fiskekort innan du börjar fiska på olika ställen! Till sist så finns det också omklädningsrum och kiosk som säljer olika snacks och glass!

Visste du att det brukade finnas ett hopptorn vid badplatsen? Tyvärr sjönk den under 80-talet.

2) Plats nummer två är perfekt för dig som är kreativ - Makerspace

Trådrullar i mekanisk ställning

Makerspace är en del av Vaggeryds bibliotek.

Makerspace är en del av Vaggeryds bibliotek, här kan du hålla på med nästan vad som helst, som till exempel leka med och programmera robotar eller skriva ut någonting på deras 3D skrivare. Det finns ännu mer saker du kan göra också, möjligheterna är oändliga! Vill du besöka Makerspace så kan du kontakta biblioteket och boka, ibland har de också öppet hus så kan du besöka utan att boka. Dock för dig som är över 18 och bor inom kommunen kan du skaffa dig en tag som gör så att du kan ta dig in till biblioteket och Makerspace!

3) Plats tre är Miliseum

Miliseum och soldattorpet

Miliseum och soldattorpet

Denna plats är inte bara ett museum men också en militär övningsplats. Här kan du se olika utställningar om militär och hur den har tidigare sett ut, dessutom så kan man boka en specialvisning och uppleva hur det var att leva på ett soldattorp under 1800-talet.

Detta torp är ett riktigt soldattorp som användes förr i tiden!

4) Plats nummer fyra är Hooks herrgård

Hooks herrgård är ett fint och lyxigt hotell med 103 rum i olika delar av herrgården

Hooks herrgård är ett fint och lyxigt hotell med 103 rum i olika delar av herrgården

Här finns ett fint och lyxigt hotell med 103 rum i olika delar av herrgården, alla av rummen har minibar, wifi, TV och såklart eget badrum. Dessutom så har herrgården ett spa med flera olika behandlingar och aktiviteter. Här kan du bada i båda varma och kalla bad. Dessutom erbjuder de många olika behandlingar så som massage, kroppspeeling, pedikyr och mycket mer. Är du mer av en fysisk människa så har de gym med båda konditions- och styrkemaskiner. De erbjuder också möjligheter till paddel och golf, på Hooks herrgård så har de 18 hålsbanor och du har möjlighet att hyra golfbil, golfvagn och golfklubbor. Till sist så har Hooksherrgård både restaurang och bistro som serverar mycket god mat. Dock så är detta inte de enda stället med hotell och golf i Vaggeryds Kommun, kolla också in Götaströms golfklubb och Rasta hotell för andra roliga och underbara valmöjligheter!

5) Nu är vi halvvägs ner på listan med plats nummer fem, Byarums hembygdsgård

Gammal stuga med gräs på taket

I Byarum finner du åtta äldre knuttimrade byggnader från 1700- och 1800-talet.

Denna gård har åtta äldre knuttimrade byggnader från 1700- och 1800-talet. Denna gård är mycket vacker med sina gamla byggnader och fina plantage. Under sommaren mellan kl 10.00 – 19.00 så erbjuder damklubben i samarbete med hantverkarna och studieförbundet Vuxenskolan, försäljning av hantverk, lotter och kaffeservering. Vid vissa söndagar finns det underhållning som oftast är någon slags musik.

Denna hembygdsgård är perfekt att åka till om man vill ta det lugnt och ha gott umgänge på sommaren!

6) Nummer sex på listan är Majsans alpackor

Alpackor på grönbete

Hos Majsan kan du mysa och ha kul med världens gulligaste alpackor.

Här kan du mysa och ha kul med världens gulligaste alpackor. Dessa djur är tränade att vara vana vid människor och kan till och med bli lite busiga ibland. Här hos Majsan så kan du gå på härliga promenader med en eller fler alpackor vid din sida. Är promenader inte din grej? Inga problem du kan även ha yoga med alpackorna! Dessutom så kan du köpa både ull och garn från alpacka päls, du kan också köpa färdigstickade klädesplagg gjort av alpacka ull, så som vantar, mössor, strumpor och mycket mer!

7) Plats nummer sju som du borde besöka är Bäckalyckan

Lekplats

På Bäckalyckan kan du ta härliga promenader, leka på lekplatsen, träna i deras ute gym gjort av trä eller spela frisbeegolf.

Här kan du göra flera olika aktiviteter mitt i skogen. Du kan ta härliga promenader, leka på lekplatsen, träna i deras ute gym gjort av trä eller spela frisbeegolf! Här kan du ofta hitta nykterhetsorganisationen IOGT-NTO som har vid flera tillfällen haft olika evenemang på Bäckalyckan, så som tipsrundor och midsommar firande!

8) Plats åtta är Ängabackens Björksoda

Rum med bord och stolar. Flaskor fyllda med björksoda står uppställda.

På Ängabacken görs en god mousserande björksoda gjort av bara björksav.

Här så görs en god mousserande björksoda gjort av bara björksav! Denna dryck passar perfekt till en lite fetare maträtt så som en rökt lax och ägg macka. Här så finns det en gårdsbutik som du kan köpa björksoda och ibland lite annat. Vill du ha en lite lyxigare upplevelse så kan du boka Björksoda-provning och få god mat till drycken. Du får också veta om hur björksodan görs!

9) Plats nio är Store mosse

Denna nationala park är Sydsveriges största myrområde! Här kan du vandra och se de underbara utsikter och se de liv som bor här. Här finns massor med olika fåglar och insekter, har du tur så kan du kanske se en älg också! På store mosse så finns det Naturum, i denna byggnad kan du lär dig mer om nationalparken, lära dig om de djur och växt liv som finns och historia om mossen! Naturum har massor med information som delas ut på ett roligt sätt, har kan människor i alla åldrar lära sig om nationalparken! Ute vid mossen så finns det också olika leder som tar du kan följa dessutom finns det ett stort fler vånings fågeltorn. På toppen av fågeltornet så kan man se mycket, det går även att se saker på de lägre våningarna. Det finns också hiss som du kan ta upp till första våningen!

10) Sist men inte minst är plats nummer tio, Rasjö-badet!

Rasjön badplats

Badplatsen Rasjön i Bondstorp.

Badplatsen ligger vid Rasjön i Bondstorp. Denna badplats har gräs och en liten sträcka med sand där du möter vattnet. Här så finns det en liten brygga som du kan använda om du inte vill vada in till djupare vatten, det finns också möjlighet till att fiska. Kom ihåg att du behöver ett fiskekort att fiska!. Du kan också grilla eller leka på lekplatsen som finns vid badplatsen. Detta är en perfekt plats att åka till med familjen på en varm solig dag!

Nu vet du om mina topp 10 platser att åka till och besöka! Såklart så finns det mycket mer saker i kommunen som du kan se och uppleva. Vem vet kanske en av dessa ställen blir din nya favoritplats!

Trevlig sommar önskar Sara.

Publicerad: