Huvudmeny

Porträttbild på Reshat

Jobba i Vaggeryd

twitter

En hjälpande hand i vardagen och där det enkla räcker för att sätta guldkant på vardagen

Nu ska du få träffa Gilma och Lollo som båda jobbar på Mejeriet i Skillingaryd men på olika avdelningar. Från det sociala engagemanget till de små stunderna som sätter guldkant på tillvaron, får vi en närmare titt på hur deras arbete gör skillnad. Låt oss följa med dem genom dagens rutiner och få en inblick i en vardag fylld av omsorg och omtanke.

Vad är det bästa med ditt jobb?

— Att få vara en hjälpande hand, att få sprida glädje. Sen är det ett väldigt bra samarbete mellan olika befattningar på Mejeriet. Allt från arbetsterapeuter till närmsta kollegor, svarar Lollo.

Gilma tycker om att jobbet är så socialt, att få träffa många människor både brukare och personal. Att få känna att arbetet är så viktigt.

— Jag känner mig stolt över att vara en del av att förbättra deras livskvalitet.

Hur kom du på att du ville jobba inom vården, vad var ditt första sommarjobb?

Lollo berättar att hennes jobb inte alls var inom vården.
— Jag började inom industrin med att packa skruvpåsar som 15-åring. Där var jag instängd hela dagarna. Efter några år tröttnade jag på enformigheten och fick jobb som personlig assistent. Men jag insåg att jag har ett större socialt behov och att jag passar bättre i ett större socialt sammanhang. Min dåvarande chef föreslog att jobba på serviceboendet, Furugården. Där fanns allt jag saknat och kände ”det här är min grej”. Varierade arbetstider, frihet, ena dagen är inte lik den andra. Vilken skillnad att känna sig behövd än att montera kretskort. Jobbet är en stor del av ens liv så det är så viktigt att känna arbetsglädje och det fann jag verkligen här.

Gilma började jobba som vikarie på Sörgården samtidigt som hon läste till undersköterska.
— När jag examinerats som undersköterska så fick jag jobb i Värnamo innan jag fick jobb på Mejeriet. Jag visste tidigt att det var rätt jobb för mig. Det är socialt och jag känner att jag gör ett viktigt jobb.

Varför tycker du att man ska söka sommarjobb inom vård och omsorg i Vaggeryds kommun?

Gilma svarar snabbt och glatt:
— Sommar är en fantastisk period att jobba här, bästa tiden på hela året. Det är sol och man är ute mycket. Våra brukare älskar att sitta ute, ta en promenad, fika eller gå och köpa glass. Ibland samlar vi flera avdelningar och går ut tillsammans.

Lollo nickar och håller med och tillägger,
— Vill du ha ett meningsfullt jobb, att känna dig behövd och få göra skillnad? Det är ett jätteviktigt jobb där ena dagen inte är den andra lik. Alla är så tacksamma och du får mycket tillbaka. Sprider du kärlek så får du kärlek tillbaka.

Två kvinnor i sjuksköterskekläder ler mot varandra i ett orangeri med gröna växter.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Gilma och Lollo turas om att berätta om hur det är att jobba en dag på sina respektive avdelningar på Mejeriet, särskilt boende (SÄBO) och anpassat boende (LSS).

Morgonen börjar med en kort samling med rapportering från nattpersonal och man går igenom dokumentation. Därefter tar morgonrutinerna vid.

— Morgonrutinerna är utifrån behov. Vissa är morgonpigga medan andra vill ligga lite längre. Eventuellt ska någon duscha på morgonen. Efter frukost erbjuds det träning, berätta Gilma.

Lollo berättar att på LSS-boendet så gillar de att sitta länge och äta sin frukost.
— Det kan säkert ta en timme att äta frukost. Sen är det gympa med individuella träningsprogram. En del vill bara följa med för det sociala och titta på och vara med. Dricka en kopp kaffe och äta en kaka. På LSS är brukarna lite yngre och de blir lätt oroliga om rutiner ändras och om till exempel träningen blir inställd.

— Vi förbereder för lunch och därefter vila. Eftermiddagspersonalen kommer och det blir rapportering innan vi väcker brukare och tar oss till olika aktiviteter. Lunch, middag och fika är individanpassat. Några vill äta på sina rum, andra vill umgås. Olika insatser som städning eller annat gör vi när det passar under veckan. Det är ofta lugn och ro på eftermiddagen då några är på sina rum och tittar på TV, andra ute i gemensamma utrymmen. Någon föredrar att duscha på kvällen. Några behöver mycket hjälp medans andra klarar sig själva. Mellan 18.30-22.00 brukar de gå och lägga sig, berättar Gilma.

— På LSS, fortsätter Lollo, är det även här individuellt vad som händer efter lunch. Några vilar men vi kan spela spel, pussla eller se film tillsammans. Sen är det dags för kvällsmat och sen är det TV som gäller resten av kvällen. Några gillar att lägga sig tidigt, andra kan vilja ha lite kvällsfika med te och smörgås. På helgen kan vi ha chips och läsk. Somnar gör de flesta runt 21.00.

— Vi tar alltid larm däremellan och ger mediciner enligt plan. Vi dokumenterar även allt som händer under arbetspasset. Och personal finns alltid tillgänglig dygnet runt. Berättar Lollo och Gilma tillsammans.

— På fredagar eller helger kan vi hitta på lite extra till den gemensamma eftermiddagsaktiviteten. Det kan vara att lyssna till musik eller ha en frågesport. De älskar att tävla skrattar de båda undersköterskorna glatt.

Minnen från arbetstiden som värmer ditt hjärta

—Det är ofta de små stunderna, det enkla. Jag minns en dag när solen sken, en busstur, fikakorg och vi åkte till ett ställe vid Lagan, bara någon mil bort. Vitsippor, vatten som skvalpade, svanar som guppade på vattenytan, fåglar som kvittrade. Det lyste ur ögonen på alla som var med. Deras glädje åt denna enkla utflkyt som de pratade om länge efteråt. Den tacksamheten. Det är ett minne jag bär med mig berättar Lollo.

—Jag håller med, det är de enkla aktiviteterna som ger vardagen en guldkant. Att i strålande sol ta med sig kaffe och saft. Att ta en promenad till militärområdet till de fina byggnaderna och bara sitta ute och njuta. Det enkla är fantastiskt, säger Gilma.

Gilma och Lollo beskriver sitt jobb med värme och engagemang. En stolthet att vara en del av människors vardag, att skapa en ljusglimt för dem som behöver det mest.

Sprider du kärlek så får du kärlek tillbaka.

Vad är Mejeriet, SÄBO och LSS?

Mejeriet
Mejeriets vård- och omsorgsboende erbjuder ett eget hem med stöd, service och omvårdnad anpassat efter den enskildes behov.

SÄBO
På särskilt boende bor kommunens äldre som inte har möjlighet att bo kvar hemma och/eller väljer att bo på särskilt boende för att det är en mer social och aktiv boendeform. Här ordnas aktiviteter som bingo, gympa, dans och mycket mer.

LSS
En boendeform som erbjuds till personer med omfattande och varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart ej beror på normalt åldrande.

Vill du också jobba inom vård och omsorgen?

Kanske börjar det med ett sommarjobb.

Publicerad: