Göra skillnad
Fem års metallstudier blev till en bok
Praktverket Metallindustrin i Vaggeryd täpper till en lucka i skildringen av Vaggeryds samhälles framväxt och utveckling. Många gånger skitiga och bullriga arbeten innebar samtidigt en varm gemenskap kollegor emellan. Boken är nu tryckt och kommer att lanseras under årets Waggerydsdag den 31 augusti.
Hela arbetsgruppen har regelbundet samlats i Magnisa Stuga. Eller rättare sagt, de som ännu är ibland oss. Lars-Evert Eskilsson avled under resans gång.
.- Det går inte att överskatta hans gärning, säger Lars-Erik Joakimson. Lars-Evert dök upp i vår förening (Waggeryds Museiförening) när vi behövde en bra skribent. Han har lagt ned ett oerhört arbete och boken blir en slags hyllning till honom.
De andra nickar instämmande. Mats Bergman tar upp tråden:
- Arbetet tog sin början på nationaldagen 2019. Vi hade samlats här inne och Allan Ragnarsson och jag kom fram till att mycket verksamhet i Vaggeryd har skildrats tidigare, men inte just metallindustrin. Smederna och vagntillverkning har det skrivits om, men inte tillverkningsindustrin som sedan följde.
Sagt och gjort, man började samla in företagsnamn. 30 firmor växte snart till 50. Bland dessa kan nämnas Waggeryds Chuckfabrik (se faktaruta), Natzéns, MIG-svets, Swedform, och så den märkliga historien om Ruby. Mats Bergman:
- Rune Bylander hade tagit fram ett sopsäcksställ som underlättade sophanteringen på grund av sin låga vikt och smidiga konstruktion. Stället skulle lanseras i USA under namnet Ruby men i samband med detta sköts Kennedys mördare Lee Harvey Oswald av nattklubbsägaren Jack Ruby. Produkten blev svårsåld och firman gick så småningom i konkurs.
När det kom till formgivning av boken var Camilla Appelkvist det självklara valet.
- Hon har så att säga förädlat materialet och bildsatt det, säger Lars-Erik Joakimson.
- Vi har med en mängd bilder och tidningsurklipp med sin karaktäristiska gulnade färg, säger Camilla Appelkvist själv.
Halva Camillas släkt verkar förresten ha arbetat på Swedform när det begav sig. Jobbet ger mening, identitet och gemenskap. Förutom pengar förstås.
- En rad intervjuer fördjupar skildringen, och jag har haft förmånen att intervjua några av min mammas kollegor, fortsätter hon.
Omslaget till boken går som sig bör i stålblått. Mats Bergman avslutar:
- Boken fyller en lucka i den viktiga skildringen av samhällets utveckling och beskriver på ett bra sätt den kunskap, lojalitet och envishet som funnits och finns hos både företagsledare och medarbetare. Så kom till Magnisa stuga den 31 augusti och ta del av en stor portion Vaggerydshistoria!
Av: Johan Forsman
Publicerad:
Nästa artikel