Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Barn sitter på altan

Altan, uteplats och skärmtak

Ska du bygga en altan, en skyddad uteplats eller ett skärmtak kan du få göra det utan att söka bygglov. Du behöver dock hålla dig till vissa mått. Nedan hittar du information om vilka mått som gäller för respektive byggnation.

Bygga en altan

Du behöver inget bygglov för att bygga om altangolvet om den inte är högre än 1.5 meter. Om altanen byggs så att det blir ett rum under, som ett förråd, en källare eller ett garage krävs det bygglov. En altan ovanpå en byggnad eller i ett takfall behöver också bygglov. Du kan även behöva bygglov för din altan om den påverkar byggnadens utseende avsevärt. Detta gäller även om altangolvet är under 1,2 meter.

Tänk på att visa extra hänsyn till dina grannar. Det gäller särskilt på mindre tomter där även lite lägre altaner ofta ger en ökad insyn och upplevs negativt.

Bygga en skyddad uteplats

Du får bygga en skyddad uteplats utan bygglov inom 3,6 meter från en- eller tvåbostadshus om planket inte är högre än 1.8 meter från altanen och om avståndet till tomtgränsen är minst 4,5 meter.

Vill du glasa in en uteplats räknas det som tillbyggnad och du måste ansöka om bygglov.

Bygga ett skärmtak

Du får lov att bygga skärmtak över altaner, uteplatser, balkonger och entréer på en- eller tvåbostadshus utan bygglov om taket sammanlagda yta inte är större än 15 kvadratmeter och om avståndet från skärmtaket till tomtgränsen är minst 4,5 meter.

Avstånd till gräns mot granne, gata, park och strand

Du behöver inte ansöka om bygglov för bygglovsbefriade murar, plank och skärmtak närmare tomtgränsen än 4,5 meter om dina grannar går med på det. Mot gata, väg eller allmän plats krävs alltid bygglov om muren, planket eller skärmtaket ska placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Om din granne inte ger sitt medgivande måste du också söka bygglov. Vi rekommenderar att grannens godkännande sker skriftligt för att undvika eventuella missförstånd i framtiden.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-10-01

Sidansvarig:

Johan Karlsson

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision