Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga




Friggebod

Friggebod

En friggebod är en mindre komplementbyggnad som du inte behöver söka bygglov för.  Även om du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.

En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Därför måste det finnas ett sådant bostadshus på din tomt när du börjar bygga friggeboden. Friggeboden måste vara fristående och kan inte byggas ihop med annan byggnad. Den sammanlagda ytan av alla friggebodar på tomten får högst vara 15 m² och den högsta tillåtna höjden (taknockshöjd) är 3 meter. Minsta avståndet till tomtgräns ska vara 4,5 meter.  

Medgivande från grannar

Vill du placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs ett medgivande av beröra grannar. Skulle inte grannarna ge sitt medgivande måste du söka bygglov hos miljö- och byggförvaltningen.

Du bör även kontakta miljö- och byggförvaltningen innan du börjar bygga. Där får du svar på om du kan uppföra en friggebod på den plats och på det sätt som du har tänkt dig.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

2016-10-12

Sidansvarig:

Johan Karlsson

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision