Ställ en fråga
Strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddszonen utgår från strandkanten och sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Det är i vissa fall möjligt att få dispens från strandskyddet.
Innehåll på sidan
Strandskyddet omfattar alltså både land och vatten, inklusive det som finns under ytan. I vissa fall har länsstyrelsen fattat beslut om att utvidga strandskyddszonen upp till 300 meter.
Strandskyddet syftar till att långsiktigt:
Inom strandskyddszonen är det förbjudet att:
Vill du göra något inom strandskyddszonen måste du ansöka om dispens från förbudet.
Två förutsättningar ska var uppfyllda för att dispens ska kunna ges:
De särskilda skälen beskrivs i miljöbalken 7 kap 18 c §:
Byggnader, anläggningar, anordningar eller åtgärder som behövs för jordbruket, fisket, skogsbruket eller renskötseln och som för sin funktion måste finnas eller vidtas omfattas inte av strandskyddet. Detta gäller inte bostadsändamål.
Vaggeryds kommun har en plan för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) som är ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Utpekade LIS-områden kan användas som särskilt skäl för att få strandskyddsdispens (Miljöbalken 7 kap. 18 d §). Vid alla dispenser måste man lämna en fri passage närmast vattnet.
För att ansöka om strandskyddsdispens behöver du fylla i en blankett och bifoga kartunderlag.
Miljö- och byggnämnden fattar beslut om dispens från strandskyddet. Efter att kommunen fattat beslut om strandskyddsdispens skickas beslutet till länsstyrelsen för granskning. Länsstyrelsen har möjlighet att besluta om att överpröva beslutet. Besked om att så ska ske ska lämnas inom tre veckor från den dag då kommunens beslut kom in till länsstyrelsen.
Om länsstyrelsen beslutar att kommunens beslut ska upphävas kan det beslutet överklagas hos mark- och miljödomstolen. Beslutet får överklagas av den som beslutet angår (hit räknas inte grannar) om beslutet har gått denne emot. Även vissa ideella föreningar har rätt att överklaga dispensbeslut enligt 16 kap. 13 § miljöbalken, till exempel naturskyddsföreningen, friluftsfrämjandet.
Strandskyddsbestämmelserna finns i sjunde kapitlet miljöbalken (1998:808), som handlar om skydd av områden. Paragraferna 13–18 talar om vad som avses med strandskydd och vilka bestämmelser som gäller inom sådant område.
Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!
Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:
2017-11-26
Sidansvarig:
Johan Karlsson
Växel: 0370-67 80 00
E-post: info@vaggeryd.se
Adress: Box 43, 568 21 Skillingaryd
Besök: Kommunhuset Skillingehus,
Bangårdsgatan 2, Skillingaryd
Org.nr: 212000 - 0522
En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.
En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.
En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.