Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Hund och katt

Husdjur

Att ha husdjur innebär för de flesta djurägare att man får en ökad livskvalitet men det innebär även ett stort ansvar. Husdjur kan ibland vålla obehag för andra människor. Därför finns det ordningsregler för djurhållning i Vaggeryds kommun.

Hundar

Det är du som ansvarar för vad din hund gör när den är på allmän plats. Du måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något blir du ersättnings­skyldig.

Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under övrig tid av året ska du se till att hundar inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.

Om du har frågor om hundägarens ansvar för vad hunden gör ska du vända dig till länsstyrelsen.

Katter

Du som är kattägare har ett ansvar, både för att din katt mår bra och för att den inte ska störa andra. Håll därför din katt under tillräcklig uppsyn. Du skyddar katten mot sjukdomar och andra skador och undviker klagomål från grannar. Vill du ha många katter (ofta 3 eller fler), eller driva en verksamhet med katter? Då kan du behöva söka tillstånd för det hos länsstyrelsen.

Som kattägare måste du visa hänsyn och ta ansvar för ditt djur. Tyvärr tycker katter om att uträtta sina behov i sandlådor, på lekplatser och altaner. Släpp inte ut din katt utan tillsyn.

Störs du av katter på din tomt?

Katter har rätt att röra sig fritt över andras tomter än sin ägares. Det är fastslaget i domstol. Om katter förorenar på din tomt är det kanske otrevligt, men det är ingen olägenhet för människors hälsa (sanitär olägenhet som det tidigare hette). Ansvaret ligger på dig att freda dig genom att till exempel schasa iväg katten eller sätta upp skydd. Om du störs av katter där du bor, kontakta främst ägaren till katten.

Djurhållning

Det krävs tillstånd av miljö- och byggnämnden för att inom områden med detaljplan hålla:

  • Nötkreatur, häst, get, får eller svin
  • Pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur
  • Orm

Ett tillstånd får förenas med särskilda villkor för att hindra uppkomst av olägenheter för människors hälsa.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Sofia Björklund