Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Lediga tomter, boka tomt

Nya kommunala tomter för eget byggande släpps löpande. Kommunen har ingen tomtkö utan tomterna tilldelas enligt "först till kvarn"-principen.

Boka tomt steg för steg:

  1. Leta upp ledig tomt - grön yta - i webbkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Klicka på den gröna ytan för att visa detaljerad information om tomten.
  3. Notera tomtens fastighetsbeteckning, alternativt "Tomtnr på skissad tomt", om fastighetsbetckning inte finns angiven.
  4. Ansök om dispositionsrätt. (Under hösten 2018 pågår ett arbete med nya rutiner för tomtbokningar. Detta innebär att du just nu endast kan boka en tomt via mailförfrågan till samhallsplanering@vaggeryd.se)
  5. Om tomten är tomten ledig får du en faktura att betala inom 10 dagar.
  6. När betalningen kommit in får du en bekräftelse på din bokning.
  7. Inom sex månader ska du ha sökt och fått bygglov för att få köpa tomten. Om du inte har fått bygglov, blir tomten ledig för andra att boka.

Boka tomt - processen

För att boka en tomt börjar du med att leta upp en ledig tomt i kartan på den här sidan. Därefter ansöker du om dispositionsrätt för tomten. Det gör du genom att skicka in din ansökan till oss, antingen i pappersform eller via e-tjänst för tomtbokning. Om tomten är ledig skickar vi dig en faktura på 5000 kr. Du har sedan tio dagar på dig att betala fakturan.

När betalningen kommit oss tillhanda får du en bekräftelse på din bokning och du har fått dispositionsrätt.

När du fått dispositionsrätt har du sex månader på dig att söka bygglov och få bygglovet beviljat. När bygglovet är beviljat skickar kommunen en faktura på resterande del av köpeskillingen.

När fakturan är betald får du ett köpebrev som du använder för att söka lagfart för fastigheten. När du fått lagfarten är tomten din och du kan belåna den hos bankerna!

Om inte bygglov medges inom utsatt tid blir tomten bokningsbar för andra köpare.

Viktigt att veta

Förutom att bestämma vilket hus du vill bygga, är det viktigt att du undersöker tomtens byggförutsättningar. Berg, torv eller vattensjuk mark kan fördyra projektet en hel del.

Tänk på att kommunen säljer i princip alla tomter i befintligt skick! Det är alltså ditt ansvar att ta reda på vad det kommer att kosta att markbereda just din tomt och därefter bestämma dig om du vill gå vidare med projektet eller inte.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2018-11-02

Sidansvarig:

Alija Bucuk

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision