Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Klimatkampen - klimatkämparna

Illustration på person i träningskläder

Att vara Klimatkämpe i Vaggeryds kommun innebär att deltagarna i projektet med stöd av en mobilapp gör en kartläggning av sina nuvarande koldioxidutsläpp. Under ett år kommer de i fysiska workshops och videomöten få stöd och råd i hur de kan minska sina koldioxidutsläpp.

Under perioden september 2019 till september 2020 kommer kommunens klimatkämpar att få stöd och råd i hur de kan minska sina koldioxidutsläpp. I september 2020 är det återigen dags att mäta koldioxidutsläpp för att se vilken förändring som har uppnåtts.

Projektet startar under klimatveckan 2019 med en kick-off den 4 september för alla deltagare i länet. Under projekttiden kommer deltagarna att regelundet få tips och inspiration. Under ett års tid mäts utsläppen i appen Svalna. Klimatkämparna delar sina resultat, insikter och svårigheter med övriga medborgare på en digital plattform.

Kommunens klimatkämpar kommer göra korta inslag på sociala medier och på kommunens hemsida där de berättar hur det går i projektet och sprider exempel och erfarenheter för att inspirera fler. Ett avslutande seminarium hålls med alla klimatkämpar under Klimatveckan 2020.

Klimatkämparna får:

  • Deltaga i kick-off under klimatveckan 2019
  • Videomöten och workshops med experter inom området under 1 år.
  • Avslutande seminarium 2020

Dessutom får Vaggeryds kommuns klimatkämpar vid avslutningen av satsningen:

  • Naturskyddsföreningens bok - Ett hållbart liv (värde cirka 230 kr)
  • Chans att vinna en Hövding (värde cirka 2900 kr). Den av kommunens fem utvalda miljökämpar som efter genomförd period mest minskat sitt koldioxidutsläpp vinner ett exemplar av cykelhjälmen med inbyggd airbag, en Hövding. 

Fakta Klimatkämparna

Klimatkämparna är en satsning där ett antal människor i Jönköpings län antar utmaningen att minska sina utsläpp, att använda Svalna som uppföljning och att inspirera genom att låta andra ta del av deras resa. Innan Klimatveckan i september 2019 har varje deltagande kommun valt ut 1-5 Klimatkämpar.

Mer om Svalna

Svalna är en forskningsbaserad, icke-vinstdrivande klimattjänst som har utvecklat en mobilapp för att stärka medborgare som vill leva mer hållbart. Appen mäter klimatpåverkan från privat konsumtion genom att titta på dina banktransaktioner (vad du lagt pengar på) och erbjuder tips på beteendeförändringar för att minska klimatavtrycket, jämförelser av klimatavtryck, personlig målsättning, grupputmaningar, mm. Svalna är gratis att använda för privatpersoner.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-08-20

Sidansvarig:

Lina Larsson