Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Bild på Sjögull på vattenytan

Sjögull i Vaggeryds kommun

Sjögull har upptäckts på flera platser i Jönköpings län. I Vaggeryds kommun finns den förutom i Hokaån även i Hokasjön. Arten är en invasiv vattenväxt som liknar näckrosen men har runda blad och gula blommor. Den lägger sig som en matta på vattenytan och hindrar därigenom solljuset från att nå det liv som finns under ytan. Det leder till att arter som finns i vattnet dör och att ekosystem påverkas.

Vaggeryds kommun har påbörjat bekämpningen av den främmande och invasiva arten sjögull i Hokaån i Hok. Svart fiberduk uppspänd på aluminiumramar flyter ute på vattnet och överlappar flytande duk längre in vid strandkanten. Tanken är att denna konstruktion av fiberduk ska hindra solljus från att ta sig ner till vattenväxten sjögull som då dör ut.

Metoden med att använda fiberduk för att döda sjögull kallas för "Tingsrydsmetoden" och Vaggeryds kommun genomför denna instats med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen.

Sjögull i Vaggeryds kommun

Sjögull har upptäckts på flera platser i Jönköpings län. I Vaggeryds kommun finns den förutom i Hokaån även i Hokasjön. Arten är en vattenväxt som liknar näckrosen men har runda blad och gula blommor. Den lägger sig som en matta på vattenytan och hindrar därigenom solljuset från att nå det liv som finns under ytan. Det leder till att arter som finns i vattnet dör och att ekosystem påverkas.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson