Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Publicerad: 2019-05-22

Miljöstrateg Lina Larsson tillsammans med barnbibliotekarie Maria Sandsström Låstberg och bibliotekschef Lo Claesson, för dagen iklädda bidräkter för att lyfta binas viktiga arbete i våra trädgårdar. Bidräkterna kommer användas vid barnvisningar kring temat odla själv.

Odla själv – en viktig bisyssla?

Intresset för att själv odla sin mat har ökat i Sverige under de senaste åren och vi ser allt från odling på friland, kolonilotter, i pallkragar och balkonger. I miljöhörnan i biblioteket i Vaggeryd kan du nu låna fröer, lära dig mer om biodling och mycket mer.

I fröbiblioteket finns många olika sorters fröer att välja på, både blommor och grönsaker. Redan efter några dagar har personalen märkt ett stort intresse från låntagarna.

- Vi har redan lånat ut 160 fröpåsar och fått in ett 20-tal påsar. Det är en chans att pröva att odla olika sorters växter och hitta nya sorter. I en fortsättning ska man också kunna dela med sig av ett personligt tips kring odling av just den frösorten. Har du överblivna fröer hemma som någon annan kan få glädje av kan du lämna in dem på biblioteket, säger Lo Claesson, bibliotekschef.

För att det ska bli nya frön, och ofta också frukter och bär, behöver växter pollineras. Pollinering innebär att pollen flyttas från blommors ståndare till pistiller så att växterna kan befruktas och sätta frö. En funktion som bland annat bin utför.

- Det behövs mer blommor. Bristen på vilda blommor är en av de största orsakerna till att bin och andra pollinerande insekter minskar. Bin, och andra insekter, hotas också av bekämpningsmedel och ett förändrat landskap. En tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av bin, så det är viktigt att v i värnar om dem, säger Lina Larsson, miljöstrateg i Vaggeryds kommun.

I miljöhörnan kan du få tips om att odla även om du inte har så stor plats, till exempel med hydroponisk odling, som är en form av odling som enbart sker i vatten. Du får också exempel på hur du själv kan bygga ett bihotell och lära dig vilka växter som pollinerarna använder.

Fem snabba tips för att odla själv

  • Skippa bekämpningsmedel
  • Köp friska och livskraftiga plantor
  • Ge jorden naturlig näring
  • Starta en kompost
  • Räfsa, bränn och gräv mindre – ligg i hängmattan mer
Fröpåsar.

I fröbiblioteket kan du låna fröer till din egen odling.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-05-22

Sidansvarig:

Johan Lundell

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision