Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Obs! Denna nyhet är från 2019-08-05 och kan vara inaktuell.

Publicerad: 2019-08-05

Trädtoppar med solljuset som strilar igenom.

Miljötips juli – skyddsvärda träd

Ovanliga och särskilt skyddsvärda träd har kartlagts av Länsstyrelsen. Här är fyra träd i Vaggeryds kommun som kan vara värda ett besök.

Sommaren är här och efter hösten och vintern mörka månader ser vi fram emot lite sol och bad. Men med förra sommaren i minnet, när vi hade värmebölja och torka, så behöver vi lära oss att uppskatta de träd som finns runt omkring oss i naturen, i trädgårdar och i samhället. Träden är dels vackra att titta på och följa årstidernas utveckling men ger oss också en hel del ekosystemtjänster i utbyte såsom ren luft och skugga.

I en kartläggning som genomförts av Länsstyrelsen har cirka 170 000 särskilt värdefulla träd inventerats. De särskilt värdefulla träden är till exempel jätteträd som är grövre än 1 meter i diameter, mycket gamla träd som är över 140 år och grova hålträd som är över 40 cm i diameter.

De skyddsvärda träden är viktiga biotoper för både fåglar, fladdermöss, insekter, mossor och lavar. Passa på att besöka ett skyddsvärt träd i sommar. Häri länken nedan presenteras fyra utvalda särskilt skyddsvärda träd i Vaggeryds kommun från Länsstyrelsens inventering.

Kanske hittar du en ny favoritplats?

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-08-05

Sidansvarig:

Lina Larsson

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision