Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad: 2020-07-15

Löktrav.

Miljötips juni – Hjälp till att rädda bina!

Bina är livsviktiga för oss och för hela ekosystemet, men en tredjedel av våra vilda trädgårdsmästare håller på att försvinna.

 Gifter, matbrist, ett förändrat landskap och klimatförändringar hotar våra vilda bin. Bina hjälper oss att pollinera grödor och utan bina hade vi int haft så mycket frukt och grönsaker at äta. Titta gärna på Naturskyddsföreningens film “Tacofredag utan bin”.

Vad kan du göra?

Det finns olika val och insatser som du kan göra för att få fler bin att överleva.

1. Välj ekologisk mat

Runt en ekologisk gård finns runt 30 % fler arter av växter och djur. Bin, humlor och fjärilar trivs dessutom extra bra på ekogården. Inom det ekologiska jordbruket är det förbjudet att använda naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel. Det ger mer föda till bina eftersom det finns fler blommor att samla nektar och pollen från.

2. Gör om en del av gräsmattan till äng

Det finns knappt 1 % kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Men nästan 1 % av Sveriges yta är gräsmatta och bara genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer.

3. Fixa en bostad åt bina

Dagens vilda bin har svårt att hitta någonstans att bo. Bristen på lämpliga bomiljöer är en av orsakerna till att många solitära (ensamlevande) vilda biarter minskar. Du kan enkelt göra en viktig insats genom att ordna ett bihotell eller en sandbädd åt bina. Se länken nedan för hur du går tillväga.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2020-07-15

Sidansvarig:

Lina Larsson