Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Pojke i grönska

Bli kontaktperson till barn eller ungdom

Som kontaktperson träffar du ett barn eller en ungdom regelbundet. En kontaktperson kan ha stor betydelse för en ung människa som har få vuxna omkring sig.

En person att uppleva nya saker tillsammans med, som hjälper till att förstärka en många gånger låg självkänsla. Någon som kan visa på alternativ i tillvaron men framförallt har tid att lyssna.

Barnens och ungdomarnas behov styr

Syftet med att ha en kontaktperson kan vara att stärka självkänslan, bryta isolering eller hitta alternativa fritidsaktiviteter.

Innehållet i era träffar beror på barnens och ungdomarnas behov. Det kan handla om att träffas för att sitta och prata, fika ihop, gå på bio eller hockey, idrotta tillsammans, ta en promenad och en mängd andra saker. I mötet med barnet eller ungdomen ska du vara närvarande och kunna lyssna och diskutera det han eller hon behöver tala om. Allt ni gör ska göras med respekt för den unges behov och situation. Uppdraget kan variera i tid. Ett vanligt uppdrag är på ett eller två år.

Vi behöver kontaktpersoner i alla åldrar, både kvinnor och män. Du får stöd och ersättning i ditt uppdrag.

Vem behöver en kontaktperson?

Det finns många olika anledningar till att barn och ungdomar behöver ett extra stöd i form av en kontaktperson. Här ser du några exempel:

  • Barn och ungdomar som inte hänger med i skolan och har koncentrationssvårigheter kan behöva en extra resurs omkring sig.
  • Barn och ungdomar som är utsatta, mobbade och som blir isolerade behöver närvaro och bekräftelse av en annan person.
  • Barn och ungdomar med föräldrar som inte orkar med föräldraskapet kan bli sårbara och behöva stimulans och vägledning.
  • Barn och ungdomar som är på gränsen till destruktivt beteende kan behöva en kontaktperson för att hitta andra alternativa sätt att vara.

Genom socialtjänsten kan man ansöka och få tillsatt en kontaktperson till dessa barn och ungdomar.

Hur blir jag kontaktperson?

Om du är intresserad av att bli kontaktperson fyller du i en intresseanmälan. Du är även välkommen att skicka e-post eller ringa oss om du vill veta mer eller anmäla intresse. Du får sedan komma på en intervju och berätta om dig själv och dina tankar kring kontaktmannaskapet. Vill du bli kontaktperson görs en obligatorisk kontroll av belastnings- och socialregistret. Vi ber också om referenser. Socialtjänsten gör en arbetsplan som beskriver innehållet i ditt uppdrag. Uppföljning av arbetsplanen sker vid gemensamma träffar.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Ulrika Svensson