Publicerad: 2019-10-16

Dialogturnén i Åker lockade 80 personer

Bilder från tisdagens dialog i Åkers skola.

Vaggeryds kommun bjöd i under tisdagen in alla vi som bor här till en dialog i Åker. Fokus låg på hela Åkers skolupptagningsområde och det lockade ett 80-tal personer under kvällen.

Vad tycker ungdomarna, näringslivet, de äldre, föreningslivet och alla vi andra som bor här?Vaggeryds kommun vill fånga upp alla dessa frågor för kommunens framtida utveckling. Därför har man under hösten påbörjat en dialogturné som besöker kommunens åtta olika skolupptagningsområden.

Den första dialogen, om Åkers skolupptagningsområde, pågick under tisdagen 15 oktober med korvgrillning och saft runt en eld, arrangerat av UV-scouterna. Här kunde deltagarna fika med lokala politiker och tjänstemän och lämna idéer på hur området ska utvecklas.

Inne i skolan pågick workshops där deltagare skapade sin egen drömbild av platsen. Vid olika stationer kunde man på olika sätt lyfta vad som är bra eller kan utvecklas i området.

Framåt kvällen samlades deltagare i ett klassrum för en öppen dialog om framtid och utveckling i delområdet, under ledning av lokala politiker.

Jörgen Johansson (C) är en av politikerna som deltog under kvällen.

– Runt korvgrillningen blev det ett väldigt intressant mingel under början av dagen. Jag pratade med turistaktörer som jag tidigare inte ens känt till och fick höra hur de planerar att utveckla. På träffen senare under kvällen fick vi höra många kloka ord om skolan, boende och trafiksituationen på väg 152. Det har varit en positiv anda hela kvällen med trevliga och engagerade människor. I slutändan handlar det om att alla är överens om att vi måste utveckla området tillsammans, med engagemang från alla håll. På träffen märkte vi hur det finns stor vilja och drivkraft bland människor här, säger Jörgen Johansson.

Kommande dialoger

8 delområden - Åkers delområde var först ut

För att alla i invånare i Vaggeryds kommun ska kunna vara delaktiga och engagerade har vi valt att dela in kommunen i 8 delområden (se karta nedan). Under hösten/vintern 2019 kommer ytterligare två dialoger att genomföras.

• 19 november i Bondstorp
  • 3 december i Byarum

Dialogerna i Hok, Svenarum, Klevshult, Skillingaryd och Vaggeryd kommer att genomföras under våren 2020. Mer information och datum för respektive område kommer senare.

- Det är viktigt att alla invånare i Vaggeryds kommun får möjlighet att vara delaktiga i kommunens utveckling. Därför hoppas jag att många, ung som gammal, kommer på respektive dialog och lyfter sina tankar och idéer. På så sätt är man med och bidrar och gör skillnad, avslutar Gert.

Delområde Åker

Åkers skolupptagningsområde som den första dialogen handlade om. (Klicka för större)

Medborgardialogerna är ett underlag:

• I den generella samhällsplaneringen för kommunen och för det specifika området,
  • I arbetet med kommunens översiktsplan (ÖP)
  • I arbetet med bostadsförsörjning för kommunen i stort men också för det specifika området

Vad är en översiktsplan?

Översiktsplanen ska ge vägledning när vi fattar beslut om användningen av olika områden och tala om hur vår bebyggda miljö ska utvecklas och bevaras.

Översiktsplanen är kommunens viktigaste dokument för hur vi vill förvalta mark- och vattenresurser i framtiden.

Ställ frågor och lämna synpunkter i förväg

För att öka chansen att du ska få svar på dina frågor och att vi kan anpassa innehållet under respektive dialog får du gärna gå in och svara på några frågor och lämna synpunkter i förväg.

2019-10-16

Simone Kamm