Publicerad: 2019-12-14

Böcker på bord

Lilli-Ann Bertilsson, Hagshult. Foto: Mattias Bokinge

Lilli-Ann Bertilsson Hagshult vinnare av kulturpriset 2019

Kultur- och fritidsnämnden har tilldelat 2019 års kulturpris till Lilli-Ann Bertilsson för sina förtjänstfulla insatser för kulturlivet i Vaggeryds kommun.

En talande sammanfattning av årets kulturpristagare är devisen ”Även landsbygden ska ha tillgång till kultur”. Lilli-Ann har på en rad olika sätt medverkat till och möjliggjort för Hagshultsborna att få tillgång till ett rikt kulturliv.

I första hand förknippas Lilli-Ann med Hagshults bibliotek. Under mer än 40 års tid har hon haft hand om biblioteket och gjort det på ett mycket framgångsrikt sätt. De höga utlåningssiffrorna vittnar om ett stort engagemang och hög arbetsinsats. Hennes utgångspunkt har hela tiden varit att barnen går i första hand. ”Inga barn ska gå från Hagshults bibliotek utan att ha fått låna de böcker de vill ha”.

Efter 42 år har Lilli-Ann nu lämnat sin uppgift som ansvarig för verksamheten.
Förutom arbetet som bibliotekarie har Lilli-Ann varit verksam med en rad olika uppdrag förknippade med Hagshult. I föreläsningsföreningen, en av kommunens äldsta kulturföreningar, har hon varit en drivande kraft. Vidare vägkyrkan i Hagshult samt de årliga tillställningarna med Tjernobylbarnen i Hagshults kyrka och församlingshem.
En annan presentation är Lilli-Anns färdighet i att baka goda ostkakor. År 2013 lyckades hon med bedriften att bli Svensk mästare i ostkakebakning. Bara det är värt ett kulturpris med utgångspunkt från att ostkaka är äkta småländsk kultur.

Motivering

Lilli-Ann Bertilsson uppfyller mer än väl kultur- och fritidsnämndens målsättning att kulturpriset ska uppmuntra framstående insatser i skilda konstnärliga områden.
Med sina insatser har Lilli-Ann på olika sätt sett till att berika Hagshultsbornas kulturella upplevelser inte minst då med sin mångåriga insats på Hagshults bibliotek.
Det är därför med största respekt för hennes insatser som kultur- och fritidsnämnden beslutat utse Lilli-Ann Bertilsson till mottagare av Vaggeryds kommuns kulturpris 2019.

Om kulturpriset

Vaggeryds kommuns kulturpris delas årligen ut till en eller flera personer bosatta i eller på annat sätt med anknytning till kommunen. Priset kan även delas ut till föreningar och organisationer verksamma i kommunen.

Priset ska vara ett stöd och uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden. Prissumman uppgår till 10 000 kr.

2019-12-14

Beata Vilkhed