Publicerad: 2020-10-16

Kvinna håller upp en mobiltelefon.

– Tänk alltid på säkerheten, ska jag till exempel verkligen klicka i rutan för ”kom ihåg lösenordet”? säger Annika Lagerqvist, informationssäkerhetssamordnare på Vaggeryds kommun.

Visst tänker du säkert på nätet?

Det är lätt att värdefull information hamnar i fel händer. Genom att tänka dig för när du agerar på nätet och genom några enkla åtgärder så kan du komma långt i ditt uppkopplade liv.

Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis kapa ditt konto och använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil.

Säkerhet på nätet har alltid varit viktigt. I och med rekommendationer i samband med smittspridning av coronaviruset så har digitaliseringen fått ökad fart. Vi är mer digitala, vi använder fler digitala tjänster, fler möten sker digitalt och vi använder fler smarta telefoner, appar och datorer än någonsin.

- Det finns så mycket positivt med digitalisering, det gäller att man är uppmärksam och tänker till när man använder olika tjänster och webbsidor. Vi blir, och är, naiva i många fall. Risken är att vi inte är tillräckligt kritiska till källor och tjänster som helt plötsligt blir digitala, säger Annika Lagerqvist, informationssäkerhetssamordnare på Vaggeryds kommun.

Din identitet kan kapas

Effekterna av att inte tänka på den digitala säkerheten kan leda till att någon kapar din identitet, internetanslutningen slutar fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder. Genom att förstå den teknik du har i ditt hem kan du använda digitaliseringen smart och säkert. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

- Vi från kommunens sida vill informera och berätta om hur viktigt det är med digital säkerhet. Det är DU själv som är ansvarig för säkerheten kring dina känsliga uppgifter i den digitala världen. Vi delar tex inte våra körkort, pass eller legitimationer med någon som vi inte vet hanterar dessa säkert. Du måste tyvärr bli mer misstänksam på nätet, du måste sätta dig in i olika säkerhetslösningar och inställningar i appar, system och program, det kommer kräva mer av dig men samtidigt skapar VI tillsammans en säkrare digital miljö för alla där vi motverkar skada och brottslighet, säger Annika Lagerqvist.

Om Tänk säkert-kampanjen 2020

I oktober arrangerar MSB och samarbetspartners för tredje året i rad kampanjen "Tänk säkert". Kampanjen är en del av EU:s informationssäkerhetsmånad. Syftet är att öka medvetenhet om informations- och cybersäkerhetsfrågor.

Tänk säkert-kampanjen fokuserar på människors beteende. Genom ökad medvetenhet om de vanligaste hoten och genom att se över och ändra vårt beteende på nätet minskar vi risken för att bli utsatta för digitala negativa händelser.

Årets tema är Säkra din väg in - Skydda dig mot nätfiske och skadlig kod.

2020-10-16

Johan Lundell