Publicerad: 2020-11-12

Kartbild över Vaggeryds kommun, karta över Sverige i bakgrunden där Jönköpings län är markerat.

Lokala allmänna råd införs i Jönköpings län

Från och med idag, tisdag den 3 november 2020, införs lokala allmänna råd i Jönköpings län, på grund av ökad smittspridning av covid -19.

Folkhälsomyndigheten har i samråd med bland annat smittskyddsläkare, länsstyrelse och regionstyrelse, fattat beslut om att lokala allmänna råd ska gälla under en begränsad tid för att ytterligare bromsa de lokala utbrotten.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att följande allmänna råd ska tillämpas i Jönköpings län:

• Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med
    • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
    • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
    • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.
    • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Lokala allmänna råd

Beslutet gäller omedelbart och till och med 2020-11-24. Beslutet kan förlängas. Samma råd införs i Hallands och Örebro län

2020-11-12

Johan Lundell