Publicerad: 2020-12-14

Ett stort rött hjärta. Två små hjärtan på avstånd.

Avstånd är omtanke

Nu behöver vi alla hjälpas åt. Vi behöver fortsätta att visa omtanke om varandra genom att följa rekommendationer och råd.

Pandemin har hållit Sverige i sitt grepp under många månader och fortsätter att påverka allas vår vardag, på många olika sätt. Nu närmar vi oss en period av högtider som är fyllda av traditioner. Men det enda som vi kan vara säkra på i år är att jul- och nyårshelgerna kommer att bli annorlunda. Även om du inte kan möta nära och kära som vanligt, så försök att hålla kontakt med hjälp av telefon- eller videosamtal. Vi behöver hjälpas åt genom att följa råd och rekommendationer. Att du visar omtanke och håller avstånd gör stor skillnad. Det hjälper bland annat Vaggeryds kommun att hantera utmaningarna under den rådande pandemin, inte minst hjälper det oss att klara personalbemanningen.

– Vi har fantastiska medarbetare i Vaggeryds kommun, som har arbetat hårt och länge under pandemin. Vi behöver hjälp av alla för att vi ska klara vården och omsorgen, och skydda våra mest sköra grupper. Fortsätt att hålla i, hålla ut och hålla avstånd, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

En grupp som blir påverkade av de gällande allmänna råden är handeln. Medarbetare i Vaggeryds kommun får i år en julgåva att använda för att handla lokalt och på så sätt mildra de negativa effekterna som drabbat det lokala näringslivet och den lokala handeln till följd av coronaviruset.

– Vaggeryds kommun har ett nära och bra samarbete med handeln, som gör allt de kan för att följa råden och underlätta för kunderna. Vi vill med julgåvan satsa på vår personal; som gjort, och gör, ett fantastiskt jobb. Samtidigt vill vi stötta och uppmuntra vår lokala handel som vi alla vill kommer igenom stålbadet. Julgåvan är ett sätt att sprida framtidstro, säger Gert Jonsson, kommunstyrelsens ordförande.

Även om vi vill träffas och vara nära varandra, kanske just nu mer än någonsin, så är att hålla avstånd detsamma som att visa omtanke. Det kommer en tid efter pandemin. Genom att hjälpas åt så ska vi hålla den här perioden så kort som möjligt.

Skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

2020-12-14

Johan Lundell