Publicerad:

Magnetskylt till bil med texten "vuxenvandring, tillsammans gör vi skillnad"

Vuxenvandring – tillsammans gör vi skillnad

Föreningar i Vaggeryds kommun kan vuxenvandra i Vaggeryd och Skillingaryd och på så sätt göra skillnad och samtidigt intjäna arvode till sin förening.

De föreningar som är registrerade i Vaggeryds kommun erbjuds att vuxenvandra i Vaggeryd och Skillingaryd fredag och lördagskvällar (övriga dagar kan förekomma vid riskhelger såsom skolavslutning). Vuxenvandringen skall äga rum i Vaggeryd och Skillingaryd och bägge orterna skall täckas upp under kvällen. Man kan dela upp sig och gå på bägge orterna samtidigt eller växla mellan orterna.

Arvode

3000 kr/kväll kommer betalas ut till föreningar för att de vuxenvandrar. Detta innebär 6000kr för en helg (fredag och lördag kväll). Samma förening vuxenvandrar fredag och lördag kväll under helgen.
Storhelger ger 1500 kr extra för vuxenvandring, dessa är påskhelgen och allhelgonahelgen. Ange gärna i anmälan om ni önskar vuxenvandra under någon av dessa. Önskar ni gå påskhelgen, så ange detta i anmälan, och var beredda på att vuxenvandra med kort varsel.

Krav för att få vuxenvandra

• Föreningen skall vara registrerad i Vaggeryds kommuns föreningsregister.
  • Minst fyra föreningsmedlemmar ska vuxenvandra samtidigt för att möjliggöra uppdelning två och två.
  • Minimiålder på dem som vandrar är 23 år.
  • De som vandrar ska vara väl orienterade i samhället
  • De som vandrar ska tala och förstå svenska
  • De som vandrar ska läsa igenom materialet ”Information till dig som skall vuxenvandra”.

Kommunen förser vuxenvandrarna med en bil samt med utrustning för vuxenvandringen bestående av jackor, reflexvästar, ryggsäck, mobiltelefon och första hjälpen väska.

Intresseanmälan

Intresseanmälan skickas till fältarna: faltare@vaggeryd.se senast den 4 mars. Anmälan kan endast ske via mail.

Intresseanmälan skall innefatta information om:

• Vilken förening det gäller
  • Kontaktuppgifter till en kontaktperson; namn, telefonnummer och e-post
  • Bankuppgifter till konto dit betalningen skall ske (detta även om föreningen vuxenvandrat förut)
  • Hur många helger kan er förening gå?
  • Vilka helger kan ni gå?

En önskan om flera helger är ingen garanti för att man kommer tilldelas flera helger. Hur många helger föreningen får beror på hur många föreningar som deltar och antalet helger som behöver täckas. Vi försöker tillgodose era önskemål men förbehåller oss rätten att även göra ändringar. Om flera föreningar önskar gå samma helg kommer helgerna lottas ut.

Räkna med att vuxenvandringen kommer igång fredagen den 2 april och att det kan vara din förening som skall vandra då. Detta är påskhelgen. Vuxenvandringen kommer pågå till 12-13 november 2021 (med förbehåll för snabba förändringar på grund av förändringar i coronaläget).

Med vänliga hälsningar,

Patricia Magnusson och Reshat Shabani,
Fältsekreterare, Vaggeryds kommun

Viktig information på grund av rådande coronapandemi

Planen är att genomföra vuxenvandringen under säsongen 2021. Säsongen inleds med påskhelgen och avslutas efter höstlovet. Vaggeryds kommun förbehåller sig dock rätten att göra ändringar i vuxenvandringen om coronaläget kräver det. Beslut kan då fattas med kort varsel.

För att anpassa vuxenvandringen under rådande omständigheter kommer vi att sprita av bilen på fredagen inför vuxenvandringen. Det kommer finnas ytdesinfektionsmedel i bilen så att vuxenvandrarna kan sprita av bilen även på fredagen inför lördagens vuxenvandring. Det kommer även att finnas handsprit i bilen.

Kommunen kommer också bistå vuxenvandrarna med munskydd och visir som kan användas i bilen för att minska smittspridning. Vi rekommenderar att två åt gången åker bil och att de andra två promenerar och sedan kan man bytas av, för att kunna hålla mer avstånd och inte umgås så tätt under längre stunder.

Vi vill be föreningarna se igenom vilka möjligheter det finns för att medlemmar som umgås med varandra även utöver vuxenvandringen kan vandra tillsammans för att minska smittspridning. Se gärna över detta innan anmälan till vuxenvandring.

I den situation vi lever i just nu är det viktigt att alla tar eget ansvar. Detta medför att personer över 65 år eller äldre eller som ingår i någon annan riskgrupp, får ta eget ansvar för eventuell medverkan i vuxenvandringen. Det är även viktigt att tänka på att hålla avstånd, uppehålla god handhygien samt att inte delta i vuxenvandringen vid sjukdomssymtom.

Viktigt även att hålla avstånd i kontakt med de ungdomar och andra som man möter ute under vuxenvandringen.

Johan Lundell