Publicerad:

Illustration tre ungdomar som håller upp symboler.

När sommaren inte blir precis som vanligt

Vi planerar för att sommarlovet även i år inte kommer se ut som innan pandemin, skolavslutningar genomförs på annorlunda sätt och att fler kanske semestrar hemma.

Socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, arbetsmarknadsenheten och kultur- och fritidsförvaltningen planerar för att tillsammans möta barns och ungdomars behov när en sommar som inte blir som vanligt närmar sig.

Vuxennärvaro i samhället

I samband med skolavslutningskvällar för grundskolan och gymnasiet kommer vuxna finnas på plats i samhället och ha uppsökande verksamhet, bland annat genom vuxenvandrarna. Vuxenvandringarna är ett samarbete mellan kommunen och föreningar som är registrerade i kommunen. Allt för att öka vuxennärvaron i samhället där fältsekreterarna fungerar som kontaktpersoner för föreningar inför och efter vandringarna.

Prata med din tonåring om alkohol och droger

Vi vet att debut för alkohol och andra droger ofta sker vid skolavslutningar. Som förälder och vårdnadshavare kan du alltid göra skillnad. I t.ex Tonårsparlören hittar du fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring.

Feriepraktik och sommarjobb

Meningsfulla och innehållsrika dagar är viktiga även under sommaren. Genom sommarjobb och feriepraktik får ungdomar chansen att prova på arbetslivet.

Vaggeryds kommun erbjuder feriepraktik i kommunal regi under fyra veckor på sommaren för ungdomar som är 17 eller 18 år det aktuella året Sommaren 2021 är begränsningar i antal borttaget så alla som har sökt kommer erbjudas en plats.

Regeringen beslutat om en särskild satsning på ungdomsjobb och sommarjobb för ungdomar. Målgruppen är de ungdomar som annars har svårt att hitta sommarjobb på egen hand och att de ska prioriteras.

Sommarkul 2021

Sommaren är här och UC-UG´s SOMMARKUL startar åter igen för att låta alla barn och ungdomar i kommunen få en riktigt rolig sommar att minnas för resten av livet.

Sommarsimskola

Vi planerar att genomföra sommarsimskola som vanligt fast med några ändringar på grund av covid-19. Det kommer att vara begränsat antal med platser (anmälan har stängt).

Vårdnadshavare och andra vuxna gör skillnad

Ni vårdnadshavare eller andra trygga vuxna runt kommunens barn och unga är de viktigaste personerna för dom – vi behöver samverka med er för att göra skillnad och möta sommaren.

Johan Lundell