Publicerad:

En polis vid polisbil tillsammans med kommunens fältsekreterare.

Samverkan mellan Polis och kommunens fältsekreterare, fältarna, är en viktig del i trygghets- och säkerhetsarbetet i Vaggeryds kommun.

Är ditt barn ute i trafiken med moped eller A-traktor?

Det är många ungdomar som kör mopeder och A-traktorer runtom i kommunen. Tyvärr ser polisen en hel del risksituationer på kvällarna och har en oro för att ungdomar (och andra) ska ta skada. En bild som också delas av kommunens fältsekreterare.

Enligt polisen är många mopeder trimmade och körs alldeles för fort. Kombinationen av hög fart, okunskap och ungdom är livsfarlig. Det oroar polisen, riskerar barns hälsa och skapar otrygghet för invånarna.

Sedan en tid tillbaka träffar också kommunens fältare fler ungdomar än tidigare med moped eller A-traktor.

- Vi ser att det finns brister i konsekvenstänkandet, både vad gäller sin egen och andras säkerhet, men också att vi behöver visa varandra mer hänsyn vad gäller buller och oljud från motorfordon. Nu när det är sommar med varma kvällar, lediga dagar är det roligt och viktigt att träffas och umgås. Samtidigt måste alla komma ihåg att visa respekt för varandra. Vi vädjar till föräldrar att prata med sina barn om att följa lagar och regler och om riskerna i trafiken. Vi vill också uppmuntra alla vuxna att röra sig ute i samhället, så att vi är fler som ser och hör och agerar, säger fältsekreterarna Patricia Magnusson och Reshat Shabani.

Många mopeder körs alldeles för fort

Genom att prata om riskerna i trafiken kan vi tillsammans minska antalet skadade och omkomna. Du som förälder bör ta reda på om ditt barns moped är trimmad och vidta åtgärder. Tvärtemot vad många tror är det inte svårt att som förälder att ta reda på om mopeden är trimmad. Genom att provköra mopeden kan du kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25 km/tim för en EU moped klass 2 och 45 km/tim för en EU moped klass 1.

Vad händer om tonåringen kör trimmat?

Den som kör en trimmad moped riskerar att rapporteras för olovlig körning. Om en EU-moped är trimmad klassas den som lätt motorcykel och då krävs ett körkort för motorcykel. Straffet för olovlig körning är dagsböter. Dessutom återkallas förarbeviset eller körkortet och det kan ta drygt ett år att få ett nytt körkortstillstånd.

Även du som förälder kan dömas till dagsböter eller få körkortet återkallat för tillåtande av olovlig körning om du medvetet låtit ditt barn köra trimmad moped.

I dödsolyckor där föraren var under 18 år var 50 procent av mopederna trimmade (Källa: Trafikverket). Trimningen behöver inte vara orsaken till olyckan men hög hastighet påverkar svårighetsgraden på skadorna. Vid en olycka kan försäkringsersättningen till föraren utebli och föraren kan även drabbas av skadeståndskrav för skador som drabbat motparten.

Du som förälder – prata med din tonåring om att:

• ha en laglig moped som inte är trimmad
  • aldrig köra moped med alkohol i kroppen
  • alltid använda hjälm
  • framföra mopeden på korrekt sätt
  • genomgå trafikutbildning
  • ha mopeden rätt försäkrad

• Vid akuta ärenden – ring 112
  • För att lämna tips eller ställa frågor – ring 114 14 www.polisen.se
  • Du hittar Polisen även på sociala medier.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ

Som en del i Vaggeryds kommuns brottsförebyggande arbete finns brottsförebyggande rådet.

Johan Lundell