Publicerad:

Foto: Mattias Bokinge

Vi alla behöver spara energi

Vaggeryds kommun som koncern ska bidra till att minska energiförbrukningen. Kommunalråden Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S) ger i ett kommunalrådsinitiativ uppdrag till kommundirektören att arbeta med frågan och återrapportera till politiken.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gör den övergripande bedömningen att risker kopplade till energiförsörjning kvarstår. Mindre vattenmagasin i Norge gör också att risken för elbrist kan uppstå.

- Vår omvärldsbild är komplex och vi behöver göra åtgärder för att spara på energi. Och det är inte pengafrågan som är avgörande och skall styra utan att vi alla behöver spara på energi, säger Gert Jonsson (M).

- Genom att också vi i Vaggeryds kommun som koncern bidrar till att minska energiförbrukningen bidrar vi också till att vi som nation kan undvika en el- och energikris i vinter och också extrema prisbilder på energi som slår hårt mot näringsliv och hushåll, säger Kenth Williamsson (S).

Det kan handla om energisparåtgärder på kort sikt som att släcka lampor, justera temperaturer etc. i kommunens lokaler för att bidra till en mindre energiförbrukning. Det handlar också om att växla upp tempot i energiomställning genom effektiva investeringar. Energicentrum Länk till annan webbplats. ger råd om vilka bidrag som kan sökas.

- Därför ger vi kommundirektören i uppdrag att omgående ta sig an frågan och återrapportera till politiken vilka mått och steg vi bör och kan ta. Och om det i förekommande fall behövs en politisk prövning av vissa åtgärder är vi beredda att omgående hantera detta, säger Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S).

Tips för att minska din energianvändning hemma

Det finns mycket du kan göra för att minska din energianvändning och elräkning. Här har vi samlat tio tips på energismarta vanor som sparar energi i hemmet och samtidigt minskar din påverkan på miljön.

10 enkla tips på hur du kan spara energi:

• Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
  • Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
  • Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också energi- och vattenförbrukningen.

(Källa: Energimyndigheten)

Energieffektivisera ditt företag

Att använda energi mer effektivt är inte bara mer ekonomiskt, det ger också andra fördelar för dig och klimatet. Här får du som ska eller funderar på att energieffektivisera din organisation mer information, stöd och vägledning.

Energicentrum erbjuder rådgivning

Energicentrum är ett samarbete om energi- och klimatrådgivning för Jönköping, Habo, Mullsjö, Sävsjö och Vaggeryds kommuner.

Energicentrum hjälper dig med tips på hur du kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och samtidigt bli mer klimatsmart. Energicentrum kan även hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ utifrån förhållandena där du bor.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är finansierad med bidrag från Energimyndigheten Länk till annan webbplats.. Det är därför en kostnadsfri och opartisk tjänst som riktar sig till privatpersoner, små och medelstora företag, föreningar och organisationer.

Energicentrum erbjuder rådgivning via telefon, mail eller digitalt möte.

Johan Lundell