Huvudmeny

Huvudgren:

Kommun och politik

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Information om valet 2022

Söndagen den 11 september 2022 är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige för de kommande fyra åren. På den här sidan beskriver vi valet i Vaggeryds kommun. Allt om valen i Sverige 2022 hittar du på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Hitta din vallokal

Se kartan över vallokaler i Vaggeryds kommun Länk till annan webbplats.

Särskilda röstmottagningsställen på landsbygden

Du som bor på landsbygden kan under valdagen den 11 september rösta vid något av våra särskilda röstmottagningsställen som håller öppet klockan 09.00-12 .00 och klockan 15.00-18.00:

 • Ekbacken, Bondstorp
 • Åkers skola
 • Tofthagaskolan
 • Hagshults församlingshem

Ta med röstkort och legitimation.

I Sverige genomförs det allmänna val vart fjärde år. Det betyder att du som invånare väljer vilka som ska ha rätt att fatta politiska beslut genom att rösta på det parti som du tycker stämmer bäst överens med dina åsikter. I Sverige har invånarna möjlighet att välja sina politiska representanter vid fyra val:

 • till riksdagen
 • till regionfullmäktige
 • till kommunfullmäktige
 • till Europaparlamentet

Allmänna val till riksdag, region- och kommunfullmäktige hålls alltid den andra söndagen i september vart fjärde år, medan val till Europaparlamentet genomförs vart femte år.

Kontrollera ditt röstkort

På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen den 11 september. Kontrollera vilken vallokal du ska rösta i, det är inte säkert att det är samma lokal som förra valet. Du måste rösta i den vallokal som är angiven på röstkortet eller i en förtidsröstningslokal.

Vem kan rösta i Riksdagsvalet?

Du som är svensk medborgare, och har fyllt 18 år senast på valdagen och är folkbokförd i Sverige eller har varit det tidigare kan rösta i riksdagsvalet.

Vem kan rösta i valet till kommun- eller regionfullmäktige?

I val till kommun- eller regionfullmäktige kan du rösta om du har fyllt 18 år senast på valdagen samt är något av följande:

 • Svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen
 • Medborgare i något av EU:s medlemsländer, Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/regionen
 • Medborgare i något annat land än de som nämnts ovan och har varit folkbokförd i Sverige i minst tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/regionen

Olika sätt att rösta

Det finns olika sätt att rösta; förtidsrösta, rösta på valdagen, rösta med bud, rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare. Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta i förtid från utlandet.

Röstkort

Du som har rösträtt i åtminstonde ett av valen kommer att få ett röstkort skickat till din bostadsadress från valmyndigheten. Röstkortet skickas ut till alla röstberättigade cirka tre veckor innan valet.

Röstkortet är personligt och innehåller den röstberättigades namn och specifika nummer i röstlängden. På röstkortet står det även i vilka val (till riksdag, region- eller kommunfullmäktige) du har rösträtt. Det framgår också på röstkortet vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du kan rösta på valdagen.

Rösta på valdagen

På valdagen den 11 september kan du rösta i din vallokal. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort. Du kan bara rösta i den vallokalen. Du kan rösta i din vallokal även om du inte har ditt röstkort, men du måste alltid ha med dig en giltig legitimation.

Förtidsrösta

Från den 24 augusti kan du som inte kan rösta i din vallokal på valdagen förtidsrösta. Förtidsröstningen pågår fram till och med valdagen.

Du kan förtidsrösta i Teaterfoajén i Skillingehus i Skillingaryd och Folkets hus i Vaggeryd på vardagar mellan klockan 10.00-18. 00. På helgerna kan du rösta mellan kl 10.00-14.00 enligt nedan:

 • Lördag 27 augusti, Folkets hus Vaggeryd
 • Söndag 28 augusti, Teaterfoajén Skillingaryds bibliotek
 • Lördag 3 september, Teaterfoajén Skillingaryds bibliotek
 • Söndag 4 september, Folkets hus Vaggeryd
 • Lördag 10 september, Folkets hus Vaggeryd
 • Söndag 11 september, Teaterfoajén Skillingaryds bibliotek

På valdagen håller förtidsröstningslokalen i Teaterfoajén Skillingaryds bibliotek öppet kl 8.00 - 20.00.

Glöm inte att ta med ditt röstkort och ID-handling.

Rösta med bud

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe kan lämna sina valsedlar där genom bud. Även väljare som är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt kan rösta med bud. Om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och särskilt material för att rösta med.

Om du behöver material för budröstning eller vill veta mer om hur budröstning går till kan du besöka Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Ambulerande röstmottagare

Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe har rätt att få hjälp av ambulerande röstmottagare från kommunen. 

Om du inte har någon som kan vara bud eller inte vill att någon anhörig ska vara ditt bud, kan du istället kontakta kommunen som då kan skicka två röstmottagare hem till dig och du kan lämna rösten till dem. Det är samma förfarande som att rösta i en förtidsröstningslokal. Röstmottagarna har tystnadsplikt.

Rösta från utlandet

När det är val kan du rösta på två sätt från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat. Du hittar information om hur du rösta från utlandet på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell