Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Regeringsförslag – förläng stöd till enskilda näringsidkare och lokalhyresvärdar

Regeringen har föreslagit att förlänga omsättningsstödet för enskilda näringsidkare med omsättningstapp, samt stödet till lokalhyresvärdar med sänkta hyror.

Förlängning av omsättningsstödet

Näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin har fram till den 31 januari kunnat ansöka om ekonomiskt stöd hos Länsstyrelsen via Boverket.

Regeringen har nu föreslagit att detta stöd förlängs så att omsättningstappet som har skett under augusti 2020–februari 2021 också ska ligga till grund för stöd. Regeringen har även meddelat att det kommer att införas ett särskilt omsättningsstöd som riktar sig till handelsbolag, inklusive kommanditbolag, med minst en fysisk person som delägare. Det stödet kommer att omfatta motsvarande tid, det vill säga, mars 2020 till februari 2021. Regeringen har även meddelat att stödnivån i stödet höjs från 75 till 90 procent för tiden november 2020 till februari 2021.

Dock har inget beslut tagits om detta än. Länsstyrelsens hemsida kommer att uppdateras när regeringen har beslutat och först då kommer det gå att söka stöd för denna period.

Förlängning av det tillfälliga lokalhyresstödet

Hyresvärdar som gett rabatt på hyran till hyresgäster i utsatta branscher har kunnat ansöka om ekonomiskt stöd. Ansökningsperioden avslutades den 31 augusti 2020.

Regeringen har föreslagit att det tillfälliga lokalhyresstödet återinförs för ytterligare tre månader, januari–mars 2021. Förslaget är att lokalhyresvärdar som sänker den fasta hyran för drabbade hyresgäster kan kompenseras med 50 procent av den nedsatta fasta hyran. Detta innebär att taket på 25 procent av den ursprungliga fasta hyran tas bort.

Förslaget om hyresstöd gäller, liksom tidigare, företag i vissa utsatta kundnära branscher som fått ekonomiska svårigheter med anledning av coronapandemin.

Notera att det ännu inte tagits beslut om att återinföra lokalhyresstödet. Länsstyrelsen återkommer med mer information om hur stödet söks när regeringen har fattat beslut om hur stödet ska utformas.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm