Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Foto: Mattias Bokinge.

PRAO åk. 8-9: ungdomens första kontakt med näringslivet

Prao är ett sätt för unga att bli sugna på arbetslivet! Om din arbetsplats är intresserad av att erbjuda praoplatser för ungdomar i Vaggeryds kommun ska du läsa vidare här.

Prao står för praktisk arbetslivsorientering och innebär att elever ska få uppleva vad olika yrken kan innebära och hur det fungerar på en arbetsplats. Prao är många gånger en ungdoms första kontakt med arbetslivet. Att ta emot en praoelev är en unik möjlighet för en arbetsgivare att visa sin verksamhet och bransch för framtidens medarbetare.

Skolan som ska utveckla elevernas kunskaper kan i bästa fall simulera ett arbetsliv och ge förutsättningar för att ge eleverna inblicken i detsamma.

Med det sagt så är prao i grundskolan:

  • Obligatorisk och gäller för alla elever i kommunala och fristående grundskolor från och med årskurs 8. I specialskolan gäller obligatorisk prao från och med årskurs 9, för de elever som läser enligt specialskolans kursplaner.
  • Huvudmannen* ansvarar för att hitta praoplatser till eleverna i grundskolan eller specialskolan.
    *Huvudmannen är oftast en kommun, men kan också vara en enskild friskola.
  • Praon ska genomföras under 10 dagar. Det är huvudmannen som beslutar hur de 10 dagarna ska fördelas mellan årskurserna. Praoperioden kan läggas ut när som helst under åk 8 och 9.
  • Praon ska i första hand ske på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisningen på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm