Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Personlig assistent

Om du är under 65 år och har ett funktionshinder där du har behov av hjälp med personlig omvårdnad kan du ha rätt till personlig assistans. LSS-handläggare utreder ditt behov och fattar beslut.

Om du blir beviljad personlig assistans kan du välja att ha kommunen som arbetsgivare, kommunen anlitar idag en privat entreprenör, LSS Assistans Aros AB. Du kan också få ett ekonomiskt stöd och själv vara arbetsgivare för assistenterna. Du kan också anlita ett kooperativ, en förening eller någon privat assistansgivare som arbetsgivare.

Om du har behov av personlig omvårdnad i mer än 20 timmar per vecka kan du söka assistansersättning från Försäkringskassan. Till personlig omvårdnad räknas bland annat hjälp med hygien, på- och avklädning, matning samt hjälp med att kommunicera. Försäkringskassan utreder och fattar beslut om antalet timmar du kan få assistansersättning. Ersättningen utbetalas till den som är arbetsgivare för dina assistenter.

Ansökan

Ansöka om personlig assistent görs med fördel på e-blanketten, då behöver du kunna logga in med e-legitimation. Du kan också skriva ut PDF-blanketten eller kontakta socialförvaltningen för att få en blankett att fylla i.

  1. Blanketterna finns på Mina sidor under Omsorg och hjälp Länk till annan webbplats.

Du kan själv skriva din ansökan eller få hjälp av god man/förvaltare eller en nära anhörig.

Om du har frågor är du välkommen att ta kontakt med socialförvaltningens handläggare på tel: 0370-67 84 41.

Telefontid: måndag–fredag 08:30–09:30.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Maria Nordgren