Uppleva och göra

Publicerad: 2020-11-19

Symbol med ikoner från kultur

2020 års kulturpristagare

Kultur- och fritidsnämndens kulturpris tillfaller år 2020 två pristagare. Lars Ljungqvist som ensam pristagare samt Kåre Boberg och Lars-Erik Joakimsson som delar på ett pris.

Lars Ljungqvist som ensam pristagare får 10.000 kr. Kåre Boberg och Lars-Erik Joakimsson får 5.000 kr vardera.

Lars Ljungqvist

Att motivera årets kulturpris till en kulturpersonlighet som Lars Ljungqvist kan tyckas vara en lätt uppgift, men att beskriva ett livslångt engagemang kräver ett färgspektrum som sträcker sig över otaliga palettskivor.

Varje skiva bidrar till en inblick i kulturen, bildkonsten och former som omger kommunens gator och byggnader som Lars har varit delaktig i. Hans engagemang i att med ett brett perspektiv på kultur synliggöra nya som etablerade konstnärer inom kommunen, regionalt och nationellt har präglat Lars arbete.

Hur skulle konsten och kulturen se ut inom kommunen utan den traditionella konstrundan eller de kulturhelger som har arrangerats sedan 2006? Men detta behöver vi inte spekulera i, eftersom vi vet vilken betydelse det har haft för alla invånare, besökare och konstutövare.

Något som kanske inte alla känner till är den konstnärliga bana som Lars ungdomstid började med, där palettskivor och penslar var ett vardagsverktyg för uttryck och studier för att fördjupa förståelsen för bildkonstens uppbyggnad och syfte.

Efter många år slöt Lars färgspektrumcirkeln genom att bygga upp Vaggeryds kommuns första konsthall, Vinden. En utställningslokal som värnar om konsten för nyetablerade och erkända konstnärer, en inspirationskälla för alla; barn- och ungdom som senior och allt där emellan.

Lars Ljungqvist har alltid verkat i bakgrunden för att synliggöra och lyfta kulturen, men nu är det dags för honom att ställa sig i ljuset för sitt livslånga engagemang och bidrag till vår kultur.

Tack för ditt livslånga inslag till de historier som finns inristade i våra väggar, gator och torg. Människor som du lyft fram och berikat oss med genom att se andras driv och passion i olika former av konstens värld.

Kåre Boberg och Lars-Erik Joakimsson

Kåre Boberg och Lars-Erik Joakimsson får Vaggeryds kommuns kulturpris för boken ”100 år med Waggeryds IK” som kom ut i augusti 2020.

Bokens bidrag till kommunens lokala idrottshistoria är ovärderlig och ett tecken på den styrka som de ideella krafternas betydelse och de eldsjälar som beskrivs i boken har haft för kommun och föreningen. Ett praktexempel på ett samarbete mellan två personers driv, intresse och kompetens för att bevara det förflutna där idrotten och kulturen möts i nutid.

Både Kåre och Lars-Erik har under många år varit aktiva inom Hembygdsrådet med en lång meritlista inom skrivkonstens och berättandeshistoria som bidrar till att bevara det lokala kulturarvet.

Kåre Boberg och Lars Erik Joakimson ni är en av pristagarna till årets kulturpris 2020 med motiveringen av en självklar citering från en skriftlig nominering:

”100 år med Waggeryds IK” är ingen traditionell jubileumsbok utan en berättelse om en förening, som påtagligt präglat sin hembygd och som genom sina idrottsliga framgångar placerat Vaggeryd på Sverigekartan.”

Om kulturpriset

Vaggeryds kommuns kulturpris delas årligen ut till en eller flera personer bosatta i eller på annat sätt med anknytning till kommunen. Priset kan även delas ut till föreningar och organisationer verksamma i kommunen.

Priset ska vara ett stöd och uppmuntran för förtjänstfull verksamhet inom skilda konstnärliga områden.

2020-11-19

Beata Vilkhed