Uppleva och göra

Publicerad:

Livbojar

Förbättringar vid kommunens badplatser

Under våren och början av sommaren 2021 har de gjorts ett flertal förbättringar och justeringar vid kommunens badplatser.

Under våren när bryggorna läggs ner i sjön kontrollerar Kultur- och fritidsförvaltningen sjöns botten med hjälp av dykare så att metallskrot och annat skräp inte ska finnas vid botten. Förvaltningen har också satt ut avgränsningsbojar utanför bryggorna vid Hjortsjöbadet. Detta för att försöka minska att båtar och vattenskotrar kör för nära badplatsen och bryggorna.

Nu under sommaren har badmästarna från Vaggeryds och Skillingaryds simhallar sett över all livräddningsutrustning och material på badplatserna. De livbojar som finns vid sjöarna har ett utgångsdatum och måste bytas ut vart tionde år och därför är det viktigt att hålla koll på när de behövs bytas.

– Skulle olyckan vara framme är det viktigt att all utrustning fungerar som det ska, säger Kent-Åke Svensson, sim- och Sporthallschef i Vaggeryds kommiun.

Därför har alla livbojar bytts ut vid kommunens sex badplatser. Två utav kommunens sex badplatser har dessutom fått ett litet extra lyft:

Bättre väg ner mot sjön vid Långasjön i Åker

En tillgänglighetsanpassning har gjorts vid Långasjöbadet i Åker. Insatsen har gjorts för att det ska vara lättare att kunna ta sig ner till sjön om du till exempel har något rörelsehinder. Det eftersom det är väldigt brant från gräsytan ner till sjön. Innan var marken mot sjön ojämn eftersom vägen var fylld med rötter och stenar, men nu har vägen jämnats till och det finns istället en jämn väg.

Mulltoa vid Rolstorp

Vid Rolstorpasjön utanför Svenarum har nu det gamla utedasset som var där innan bytts ut mot en ny mulltoa. Huset som mulltoan ligger i har bygglinjen på Fenix Kunskapscentrum byggt. Sedan fick de hjälp av tekniska kontoret att ställa mulltoan på plats och snygga till runt om.

Livräddningsutrustning.

Tillgänglighetsanpassning vid Långasjöbadet i Åker.

Mulltoa

Mulltoa vid Rolstorp.

Badplatser

Hjortsjön, Linnesjön, Långasjön, Rasjön, Sandsjön och Rolstorpasjön har alla kommunala badplatser som kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för.

Sommarsimskola

Cirka 100 barn har under tre veckor i sommar varit med i sommarsimskolan. Det har handlat om simning, vattenvana, säkerhet och förstås... lek och bad.

Kent-Åke Svensson