Uppleva och göra

Publicerad:

Biblioteket i Vaggeryd

Vaggeryds bibliotek slutkandidat till Årets bibliotek 2022

Biblioteket i Vaggeryd har efter juryns besök i Vaggeryd för ett par veckor sedan nu gått vidare och är ett av tre bibliotek som har möjlighet att ta emot utmärkelsen Årets bibliotek 2022. Nu kan alla vara med och rösta på slutkandidaterna.

Uppdaterad 2022-09-22 16:27
Årets bibliotek 2022 är Hultsfreds bibliotek! Stort Grattis!

Vaggeryds bibliotek är en av tre slutkandidater till utmärkelsen Årets bibliotek 2022. Priset delas ut på Bokmässan 22 september.

- Nu är vi topp tre i Sverige, det är verkligen otroligt roligt. Hittills har vi glatt oss åt nomineringen och varit stolta över den, nu blir det extra spännande att åka till bokmässan i Göteborg. Det är tack vare medarbetare som tänker utanför vanliga hjulspår, kreativa lösningar och samarbete med väntade och oväntade aktörer som gör att biblioteket hela tiden utvecklas, berättar bibliotekschef Åsa Storck.

Ett av exemplen på nytänkande är att kommunens hälsocenter är knutet till biblioteken. Hälsocentret är, med sin låga tröskel in och roll som mötesplats utan krav, en naturlig plats för både hälsa och kultur. Biblioteken har dessutom efter beslut i fullmäktige i april 2022 blivit Vaggeryds kommuns nav för demokratiutveckling.

Tema inkludering

Sedan några år tillbaka har Årets bibliotek också ett särskilt tema, som synliggör en aktuell utmaning eller frågeställning inom biblioteksvärlden. 2022 års tema är inkludering.

Exempel på inkluderande verksamhet i biblioteksverksamheten i Vaggeryds kommun:

• 1-2-3-Makerspace för särskolan: makerspace både uppsökande och på plats i biblioteket.
  • Särvux och daglig verksamhet deltar i Referensgrupp för kognitiv tillgänglighet, bokklubb och makerspacegrupp.
  • Bibliotekens medarbetare tar kontinuerligt till sig tankar och synpunkter och förändrar för att få biblioteket mer tillgängligt och inkluderande: digital klocka, synliggörande av lättläst litteratur, inkluderande alfabet, prenumererar på och skyltar med daglig verksamhets tidskrift, demokratiutställning.
  • Ungdomsbibblan: regelbunden uppsökande verksamhet på öppna ungdomsverksamheten med makerspace och lästips
  • Digiloga bokprat
  • Pop-up-bibblan på ytterskolor och högstadiet för att sänka tröskeln till att besöka folkbiblioteket.

Flexibelt och spontant arbetssätt

Arbetssättet på biblioteken i kommunen är att lyssna på besökarna och sedan fundera, förändra och möjliggöra. Biblioteken vill också vara en prestigelös verksamhet med flexibilitet och utrymme för spontanitet.

- Biblioteksvardagen får inte vara så stram, sönderplanerad och uppbokad att det inte finns utrymme att nappa på tillfällen till samarbeten som uppkommer. Att samarbeta med oväntade aktörer kan ofta vara vägen både till utveckling och synliggörande av verksamheten. Den största styrkan hos oss är en medarbetargrupp som förenar kompetens och arbetsglädje med nyfikenhet, flexibilitet, utvecklingsfokus och – inte minst – humor, avslutar Åsa Storck.

Årets bibliotek

Priset Årets bibliotek har delats ut av DIK sedan 1986, för att lyfta fram välfungerande bibliotek där både personal och besökare har det bra – och för att uppmärksamma bibliotekens viktiga roll i ett demokratiskt samhälle. Juryn har särskilt tittat på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland användare i samhället.

Folkets röst – rösta senast 18 september!

Årets slutkandidater är:

• Hultsfreds bibliotek
  • Ljusdals bibliotek
  • Vaggeryds bibliotek

Rösta på det bibliotek som du vill ska vinna Årets bibliotek 2022. Folkets röst väger lika tungt som en jurymedlems röst. Priset delas ut på Bokmässan 22 september.

Johan Lundell