Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Två barn leker i vatten.

Bissefällarns utställning visas upp igen

Vid två tillfällen i sommar har du möjlighet att gå en guidad visning av Bissefällarns utställning "Så var det då" i Skillingehus.

I år är det 15 år sedan Gunnar Svensson, känd som Bissefällarn, gick ur tiden. Han var vid sidan om förvärvsarbetet verksam som träkonstnär mellan åren 1950 och 2009. Utöver alla de verk som finns här i hans hembygd har hans konst köpts till minst 20 andra länder. Speciellt populär blev han i Amerikas svenskbygder inte minst efter att han inbjudits 1981 till Svensk-amerikanska institutet för ett jubileum där. En utställning av relieftavlor på Jönköpings länsmuseum 2007 blev mycket populär. Han har också producerat offentlig konst för flera kommuner i Småland.

I kommunhusets källare (Skillingehus) finns cirka 250 snidade objekt som skildrar livet i Vaggeryds kommun för 100-150 år sedan. Detta är den största samling av hans produktion som finns publikt tillgänglig. I sommar öppnar vi upp utställningen vid två tillfällen där du har möjlighet att gå en guidad visning.

Bertil Gunnarsson, något av en expert på Bissefällarn och tidigare granne, kommer att finnas på plats vid visningar.

Välkommen till Skillingehus, Skillingaryd

  • onsdagen den 10 juli klockan 10-13, guidade visningar kl. 10.15 samt 12.00
  • onsdagen den 17 juli klockan 10-13, guidade visningar kl. 10.15 samt 12.00. Kl 11 berättar filmaren Jan Lindqvist om Bissefällarn genom kameralinsen.

Ingång: Huvudentré, Skillingehus
Tillgänglighet: Det finns en hiss i Skillingehus.

I utställningen får vi en bra insikt om hur dagens samhälle formats av dem som levt och verkat här före oss. I korta filmklipp berättar Ola Hugosson (1933-2023) och de olika verken.

 

För information

Johan Forsman, Turistvärd

tel. 0370-67 81 50

e-post: turism@vaggeryd.se

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

David Norrfjärd