Publicerad:

Rädd eller beredd utställning på Miliseum.

Miliseums interaktiva utställning "Rädd eller beredd" gör dig till huvudperson

Miliseum i Skillingaryd har fått tillgång till en toppmodern interaktiv utställning där besökaren själv spelar huvudrollen i en konstgjord krissituation.

Nu har du möjlighet att uppleva en interaktiv utställning Rädd eller beredd på Miliseum. Utställningen är på tillfälligt besök i Skillingaryd med guidade visningar tisdag-fredag mellan 9-26 juli.

En barackliknande byggnad har inretts med naturtrogna ljud- och ljuseffekter, och man kan till och med se när det stormar utanför fönstret. Som inte är något riktigt fönster.

—Utställningen är sprillans ny, den har bara använts i Almedalen tidigare, säger Sven Engkvist, chef på Miliseum.

Han tillägger:
—­Det är egentligen mer en tankeställare och en väckarklocka än en utställning. Man kastas rakt in i ett skeende som man själv ska ta sig igenom.

Inne i ”baracken” finns fyra stationer. På den första, "Hjälpa", får vi historiska tillbakablickar hur kriser sköttes förr. Vanliga människor berättar om sin insats vid kris eller krig. På station två, "Värdera", ska kommunens lilla delegation lära sig att skilja på trovärdiga källor och så kallad fake news. Vi får faktiskt full pott på den!

Tredje anhalten, "Preppa", liknar Brasses lattjolajbanlåda. Vi får välja ut fem nödvändiga objekt som behövs vid en långvarig kris och därmed måste mycket annat väljas bort. Sist, under rubriken "Agera" utgår man från en liten stadskarta där olika scenarion uppstår beroende på föregående val.

—Det är extra viktigt för våra ungdomar att känna till de här bitarna, säger Sven Engkvist. De har inte upplevt kalla kriget och liknande hot bakåt i tiden.

Det gäller också att passa på. Detta är en så kallad vandringsutställning, som sätts ihop och plockas ner med jämna mellanrum. Det är bara några få sommarveckor som Rädd eller beredd går att uppleva på Miliseum. Rädd eller beredd har producerats av Riksantikvarieämbetet tillsammans med MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) och Statens försvarshistoriska museer, SFHM.

Sven Enkvist öppnar upp till en upplevelse utställning.
Inuti upplevelseutställningen på Miliseum "Rädd eller beredd".

Öppettider och visning av utställningen - drop in

Tisdag-fredag, under tiden 9-26 juli, klockan 11.30 samt 13.00

Drop in, först till kvarn. Är det fullt får du komma tillbaka en annan gång. Ingen bokning går att göra.

Fakta Miliseum

Miliseum Skillingaryd är beläget inom Skillingaryds Västra läger. Museet är helårsöppet och har förutom utställningar även museishop, forskarbibliotek, föremålsmagasin och bildarkiv.

Verksamheten drivs av Stiftelsen Regementsheden Skillingaryd, vilken har Vaggeryds kommun som ytterst verksamhetsansvarig. Två statliga uppdrag är grundläggande för verksamheten: 1. Att i ett nationellt perspektiv skildra begreppet ”Regementsheden” och därmed den gamla indelta armén. 2. Att vara det nationella museet för Ingenjörtrupperna och dess föregångare Fortifikationen.

Miliseum ingår i museinätverket Sveriges Militärhistoriska Arv som består av 27 statliga och statligt stödda museer.

Fakta Digitalt Museum

DigitaltMuseum innehåller objekt och information från många olika samlingar hos museer, föreningar och arkivinstitutioner. Målet med Digitalt Museum är att museernas samlingar ska vara tillgängliga för alla intresserade, oavsett tid och plats. Genom Digitalt Museum ska samlingarna kunna användas för bildsökning, fördjupning, studier, undervisning och gemensam kunskapsuppbyggnad.

Christin Henryd