Huvudmeny

Huvudgren:

Uppleva och göra

Ställ en fråga




Publicerad:

Mari bjuder in alla barn till julgransplundring på Skillingaryds torg på måndag kl. 17.30.

Dansa ut julen på Skillingaryds torg på måndag

Välkommen till knutdans och julgransplundring på Skillingaryds torg på måndag! Här får alla barn möjlighet att uppleva en genuin svensk tradition och samtidigt dansa ut julen tillsammans. Bakom initiativet står Mari Skillmark Bengtsson, som själv har många barndomsminnen av att dansa ut julen i Skillingaryd.

– Jag är född och uppvuxen i Skillingaryd och har dansat ut julen otaliga gånger när jag var liten. Knutdansen hör julen till; annars blir det inget riktigt avslut. Jag har sett många fina gamla traditioner försvinna med åren, och nu när mina barn är stora har jag tid att väcka dem till liv igen, säger Mari, som också varit en av drivkrafterna bakom Skillingaryds julmarknad de senaste åren.

För att skapa en härlig stämning har lokala matbutiker sponsrat godispåsar som Tomtemor delar ut till barnen. Skillingaryds frisksportklubb har dessutom bidragit med en ljudanläggning som fyller torget med musik under den korta, men glada, juldansen. Evenemanget arrangeras i samarbete med föreningen Vår Lilla Stad, som verkar för handel och service i Vaggeryds kommun.

– Mitt hjärta slår för vår kommun. Dessutom är det fantastiskt roligt med gamla traditioner, säger Mari, och hoppas att många tar tillfället i akt att uppleva denna livfulla avslutning på julen.

Kom i tid – juldansen varar bara i en kvart!

Tid: måndag 13 januari 2025, kl. 17.30-17.45
Plats: Skillingaryds torg, den stora granen

Fakta: Knutdans, Julgransplundring och ”Julens sista dag”

Den 13 januari, tjugo dagar efter julafton, brukar man säga att julen är slut. Då plockar man ned julpyntet, städar bort julsakerna och ”dansar ut” julen. Traditionen går tillbaka åtminstone till 1600-talet, men har med tiden fallit i glömska hos många.

Under 1900-talet började tjugondag Knut förknippas allt mer med barn och godis. Från början var det främst äpplen och olika bakverk som skulle ”plundras” från granen, men med tiden tillkom hårdare godissorter, som polkakäppar och smällkarameller. En annan möjlighet till att julgransplundringar uppstod hittar man i äldre bondesamhällen. Där sprang barn och ungdomar runt mellan gårdarna och tiggde mat, samtidigt som de ”ropade ut” julen.

Namnet Knut härrör från den danske kungen Knut Lavard, som blev helgonförklarad efter sin död år 1131. I folktron dog han på ”julens sista dag” – det datum som senare kom att förknippas med tjugondag Knut.

Källa: Nationalmuseum

Nyheter från 'uppleva och göra'

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Fejde