Huvudmeny

0
twitter

SM i sportkörning

Upplev fartfyllda och annorlunda hästtävlingar på Vaggerydstravet i sommar när SM i sportkörning går av stapeln den 24-28 juli.

Under tävlingarna får man se samspelet mellan häst och människa under roliga former, där det krävs stor lydnad och otroligt samspel i ett väldigt snabbt tempo.

Totalt kommer cirka 80-90 ekipage att tävla i olika klasser under tre dagar. Under dagarna får du se dressyrprogram, maratonkörning, och precisionskörning.

Lördagens maratonkörning är en fartfylld tävling där ekipaget ska igenom olika hinder på tid. Hindren består av fasta anordningar som ska passeras och ibland är det vatten inblandat. Emellan hindren ska ekipaget transportera sig viss given sträcka i skogen i givet tempo - det får inte gå för fort eller för långsamt.

Som publik är det enkelt att få en överblick över hindren och följa tävlingen.

Precisionskörningen på söndagen innebär att bestämd väg ska köras mellan koner med bollar på. Avståndet till bollarna är 20-30 cm på vardera sida av vagnen och helst ska inga bollar trilla av konerna.

I alla de tre tävlingarna har kusken till sin hjälp en groom som har koll på alla tider och vägleder kusken till rätt tempo. Utöver detta ska groomen ha koll på vilken väg som ska köras i varje hinder för att kunna hjälpa kusken om denne glömmer vägen. Viktigast av allt i groomens jobb är att hålla vagnen på rätt köl. Inne i maratonhindren är farten hög och kraften stor. Groomen måste med sin tyngd se till så att vagnen inte välter. I sportkörning finns både stora och små både hästar och människor representerade av alla slag och sorter.

Under dagarna kommer det även att arrangeras käpphästtävling i form av hoppning med käpphäst.

Vi ses på Vaggerydstravet under en härlig helg fylld med fart och fläkt.

Fakta om arrangörerna

Jönköpings Läns Kusksällskap arrangerade sitt första SM i Sportkörning år 2012. År 2015 var det dags för NM och 24-28 juli är återigen ett SM som ska gå av stapeln. I år samarbetar man även med Vissmålens RK.

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision