Huvudmeny

!

VIKTIGT MEDDELANDE!
Störningar i telefonin i Vaggeryds kommun
Uppdaterad: 2023-12-05 kl 15.15 Tele2 har fortsatta driftstörningar i mobilnätet vilket påverkar Vaggeryds kommuns telefoni.

Läs mer
Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

twitter

Kontakt

Ställ en fråga
Publicerad:

Vi ses i skolan – så ökar vi skolnärvaron!

Vi har levt i en tid med pandemi och extraordinära regler. De reglerna är avskaffade och vi ska tillbaka till regler och förhållningssätt som vi hade före pandemin. I oktober genomförs en kampanj för ökad skolnärvaro!

Milda infektionstecken, till exempel snuva, huvudvärk och ont i halsen, är inget hinder för skolgång eller jobb. Det är naturligt att barn har många infektioner under uppväxten och de behöver träna sitt immunförsvar med lättare infektioner. Det ger ett starkare immunsystem.

I barn- och utbildningsförvaltningens statistik är det tydligt att frånvaron har ökat och ligger kvar på samma höga nivåer som under pandemin. Antalet elever med hög frånvaro (över 15%) har ökat från 11% våren 2019 till 21% våren 2023. Vaggeryds kommuns skolor sticker inte ut i länet, då samtliga kommuner rapporterar en hög frånvaro.

- Vi ser att annat beteende idag än före pandemin. Fler barn och elever stannar hemma på grund av sjukdom nu än tidigare. Självklart finns det många olika anledningar till frånvaro. Det vi nu fokuserar är att komma tillbaka till lägre frånvaronivåer genom att berätta att pandemin är över. Vi behöver lära om och gå tillbaka till ”det gamla normala”, säger Per-Erik Lorentzon, skolchef i Vaggeryds kommun.

Rätt till skola och utbildning

Grundregeln är att barn och ungdomar har rätt till skola och utbildning. Skolan är en viktig plats och kommunens skolor önskar få se så mycket som möjligt av alla barn i skola och förskola nu efter pandemin.

- Jag tänker att alla vill att våra barn och ungdomar går ut skolan med godkända betyg. Jag vågar påstå att om bara eleven kommer till skolan och gör sitt bästa så kommer det att fixa sig. Att klara skolan börjar med att eleven kommer hit, säger Per-Erik Lorentzon.

Viktigt att fler uppmärksammar elevernas närvaro

Kampanjen ”Vi ses i skolan!” vänder sig inte bara till elever och vårdnadshavare. Genom att sätta fokus på närvaronivåerna önskar skolorna i Vaggeryds kommun att fler viktiga vuxna tänker på, pratar om och uppmärksammar elevernas närvaro i skolan.

- Den stora effekten kommer när vårdnadshavare, skolan, kommunens övriga verksamheter, civilsamhälle som föreningar, företag tar ett krafttag ihop. Det är tillsammans som vi kan stötta eleverna att lyckas med sin skolgång. När vi är medvetna och pratar om problemet så kan vi tillsammans göra stor skillnad, säger Per-Erik Lorentzon.

Att stanna hemma med milda symtom kan leda till att eleven snabbt hamnar efter i skolarbetet. När man missar det som resten av klassen går igenom, kan det bli svårare att hänga med i lektionerna.

Om du har frågor, hör av dig till elevhälsan på din skola eller förskola.

Tjej med huvudet på en kudde. Hon tittar på en mobil. Text i bild: Det är okej att gå till skolan med lättare förkylning,

Under hösten körs kampanjen "Vi ses i skolan!" - under några veckor kommer filmer och budskap att synas i flera olika kanaler.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell