Huvudmeny

Huvudgren:

Utbildning och barnomsorg

Kontakt

twitter

Ställ en fråga
Information om specialkost

Det är viktigt att kommunen tillhandahåller näringsrika måltider till de barn eller elever som av någon anledning inte kan äta den ordinarie måltiden.

Vi kan erbjuda specialkost till de barn eller elever med livsmedelsallergier och intolerans eller till de som på grund av andra skäl behöver anpassa sin kost. Det innebär att måltiden ska vara glädjefyllt smakrik och säker. Maten och måltiderna ska skapa förutsättningar till bra matvanor och en god hälsa.

Anmälan om specialkost

Specialkost av medicinska orsaker

För att få specialkost av medicinska orsaker krävs läkarintyg

Laktosintolerans

Om du misstänker laktosintolerans, uppsök alltid läkare så att allvarligare tillstånd inte missas. Det vi erbjuder är laktosreducerad kost, vilket innebär att vi erbjuder laktosfri mjölk att dricka och annan kost när maten innehåller stora mängder mjölk som t.ex. i lasagne, pannkakor eller risgrynsgröt. Vid önskemål om laktosreducerad kost rekommenderas först en prövoperiod på 14 dagar, därefter krävs en utvärdering. För att fås specialkost för laktosintolerans krävs läkarintyg. Skolsköterskan kontaktas om barnet ska fortsätta med denna kost. På förskolan kontaktas förskolechefen.

Nötallergi

Vid en nöt- eller jordnötsallergi med risk för svårare reaktioner och där man undviker livsmedel med märkningen ”kan innehålla spår av...” fylls blanketten ”ansökan om specialkost av medicinska skäl” i och ett läkarintyg krävs. Om man däremot äter livsmedel med märkning ”kan innehålla spår av..” och endast undviker livsmedel där nötter/jordnötter finns med som en ingrediens behövs inget läkarintyg då det inte förekommer nötter, mandel eller sesamfrö i den mat som serveras i skolan/förskolans lokaler.

Annan specialkost

Vid ansökan av annan specialkost som kan tillhandahållas, det vill säga vegetarisk eller mat fri från fläsk, nöt och blodmat behövs inget läkarintyg. Detta gäller även vid lindrig överkänslighet då det räcker med att plocka bort ingrediensen från tallriken. Detta fyller du i blanketten nedan.

Avanmälan

Avanmälan av specialkost ska alltid göras av vårdnadshavare när barnet/eleven inte längre behöver specialkost eller vid byte av förskola/skola. Vid byte av förskola/skola ser vårdnadshavare till att blanketten flyttas till nästa ställe.

Har du frågor kontakta förskolechefen alternativt skolsköterskan. Du kan också kontakta regionen Jönköpings läns allergikonsulent på telefonnummer 036-32 21 61 eller Therese Lundell, kostchef Vaggeryds kommun via växeln på 0370-67 80 00.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?
Senast uppdaterad:

2019-06-13

Sidansvarig:

Här ger vi plats för att göra skillnad

En plats för möjligheter formad med tanke och omtanke. Där lusten är vår drivkraft och där glädjen smittar.

En plats med stark tradition för gränslöst skapande. Där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer att bli verklighet.

En plats i rörelse som bygger på mångfald och hållbarhet. Där allt är nära och alla har betydelse.

Läs mer om vår vision