Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2023-04-04 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Maria Skenegård

Maria Skenegård, projektledare, berättar om jobbspårsmodellen.

Projektet Jobbspår för alla är genomfört

Jobbspårsmodellen utgår från en grundläggande tro att alla kan komma i arbete om de får rätt stöd utifrån sina individuella behov och förutsättningar. Den 14 mars 2023 delade representanter från projektet med sig av sina erfarenheter på en spridningskonferens på Hooks Herrgård.

Jobbspår för alla är ett projekt finansierat av ESF-rådet som syftar till att kvinnor och män som står långt ifrån arbetsmarknaden ska närma sig ett jobb genom att delta i jobbspår. Projektet har genomförts mellan januari 2021 och februari 2023 i samverkan mellan Vaggeryds kommun och Gnosjö kommun.

- Jobbspårsmodellen tar hänsyn till olika faktorer som påverkar en persons förmåga att arbeta, såsom utbildningsnivå, yrkeserfarenhet, språkkunskaper, hälsa och sociala förhållanden. Modellen har utformats för att kunna anpassas efter individuella behov och förändrade förutsättningar över tid, säger Maria Skenegård, projektledare för Jobbspår för alla.

Arbetsmarknadens behov och tillgänglig arbetskraft

Bakgrunden till Jobbspår för alla är bland annat stigande arbetslöshet i kommunerna samt stort glapp mellan arbetsmarknadens behov och tillgänglig arbetskraft. Jobbspår innebär en paketering av utbildning och insatser som gör arbetssökande mer anställningsbara. Projektet har utgått från de jobbspår som togs fram i DUA-överenskommelsen 2020 i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo (GGVV) kommuner tillsammans med Arbetsförmedlingen. Jobbspår för alla tillhandahåller utbildningsinsatser och andra stödfunktioner som ska motivera målgruppen till att genomföra och slutföra jobbspår inom kommunal vuxenutbildning.

Projektet har byggt upp en ny utbildningsmodell som även riktar sig till individer med behov av utökat stöd, till exempel från en specialpedagog. Projektet syftar även till att vuxenutbildningarnas upplägg och jobbspår bättre ska motsvara arbetsmarknadens behov och att detta sker i större samverkan med näringslivet.

Förmiddagen avslutades med en inspirationsföreläsning av Christer Olsson, "fiskarsonen som gjort sunt förnuft till affärsidé". Christer satte i sin föreläsning fingret på det vardagliga samspelet mellan människor och inspirera till handling.

Film från spridningskonferensen

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell