Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Foto: Mattias Bokinge.

PRAO åk. 8-9: ungdomens första kontakt med näringslivet

PRAO är ett bra tillfälle för företag i lokala området att visa sin verksamhet och locka fler unga och väcka intresse att välja arbeta just i Vaggeryd kommun i framtiden. Ni träffar förhoppningsvis era framtida medarbetare och engagerar våra elever att upptäcka och lära sig om yrken och arbetslivet. Är ditt företag intresserad av att ta emot PRAO elever så har du kommit rätt.

Anmäl ditt företags intresse

Är ditt företag intresserad av att ta emot PRAO elever? Så här gör du för att anmäla ert intresse:

  1. Gå in på www.Samverka.nu Länk till annan webbplats. hemsidan.
  2. Se filmen ovan som visar hur detta går till
  3. Vi ser PRAO-platsen i systemet efter att ni fyllt i formuläret och vi godkänner sen om PRAO-platsen uppfyller arbetsmiljöverkets krav.

Obs! Skriv gärna med om eleverna äter lunch hos er och handledarens namn/telefonnummer och mejladress.

Fakta om PRAO i grundskolan

Prao står för praktisk arbetslivsorientering och innebär att elever ska få uppleva vad olika yrken kan innebära och hur det fungerar på en arbetsplats. Prao är många gånger en ungdoms första kontakt med arbetslivet. Att ta emot en praoelev är en unik möjlighet för en arbetsgivare att visa sin verksamhet och bransch för framtidens medarbetare.

Skolan som ska utveckla elevernas kunskaper kan i bästa fall simulera ett arbetsliv och ge förutsättningar för att ge eleverna inblicken i detsamma.

  • Obligatorisk och gäller för alla elever i kommunala och fristående grundskolor från och med årskurs 8. I specialskolan gäller obligatorisk prao från och med årskurs 9, för de elever som läser enligt specialskolans kursplaner.
  • Huvudmannen* ansvarar för att hitta praoplatser till eleverna i grundskolan eller specialskolan.
    *Huvudmannen är oftast en kommun, men kan också vara en enskild friskola.
  • Praon ska genomföras under 10 dagar. Det är huvudmannen som beslutar hur de 10 dagarna ska fördelas mellan årskurserna. Praoperioden kan läggas ut när som helst under åk 8 och 9.
  • Praon ska i första hand ske på en arbetsplats och i andra hand genom att eleven deltar i undervisningen på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm