Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2022-01-10 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Städsaker

Vaggeryd störst i landet i upphandling med mindre företag

De mindre företagen i kammar hem en större bit av upphandlingen i Vaggeryds kommun, än någon annanstans i landet. Det visar färska siffror från Företagarna. "Vi har jobbat aktivt för att möjliggöra för mindre företag att delta i upphandlingar" säger Tamara Modric, upphandlare på Vaggeryds kommun.

Organisationen Företagarna släppte nyligen en rapport där de frågat 271 kommuner i Sverige hur de har jobbat med upphandlingar mot små till medelstora företag. I rapporten framgår att drygt 75 procent av inköpen som Vaggeryds kommun gör sker genom små till medelstora företag. Med den siffran ligger Vaggeryds kommun främst i landet.

"För oss på upphandlingsenheten kommer detta inte som en överraskning. Under en längre tid har vi försökt underlätta för mindre företag att delta i upphandlingar, genom att dela upp stora upphandlingar i mindre delar" säger Tamara Modric, upphandlare på Vaggeryds kommun.

Som exempel nämner hon städupphandlingar; i stället för att Vaggeryds kommun lägger ut samtliga fastigheter i samma städupphandling, så väljer Vaggeryds kommun att dela upp det så att varje skola eller förskola hamnar i en egen mindre städupphandling-

Hur stor andel inhandlas då lokalt i kommunorganisationen? Där visar Företagarnas rapport att drygt 37 procent av alla inköp sker från företag som har arbetsställe i kommunen.

"Jag vill säga att vi ligger väldigt bra till där med tanke på att det finns många större kommuner som har ett bredare utbud av lokala tjänster och produkter – men vi kan alltid bli bättre." säger Tamara Modric.

Vill du delta i kommunens upphandlingar?

Vill du delta i upphandlingar med ditt företag, men har inte riktigt kläm på hur det fungerar? Den 20 september bjuder Vaggeryds kommun in till ett informations- och dialogmöte i Skillingaryd.

Under mötet berättar Tamara Modric och Sabina Music, upphandlare på kommunen, om hur upphandlingarna fungerar. De berättar även om vilka upphandlingar som kommunen har på gång framöver.

Statistik
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm