Huvudmeny

Huvudgren:

Omsorg och hjälp

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad:

Två unga kvinnor, en av dem sitter ner och en av dem står upp. Båda ser glada ut.

Hilda Nordfors, Östra Allégatans gruppbostad och Agnes Ohlsson, Smedjegatans gruppbostad rekommenderar varmt att söka sommarjobb i kommunen.

Delad glädje är dubbel glädje i kommunens gruppbostäder.

En anställning kan ta sin början via ett sommarjobb. Nu ska du få träffa två unga tjejer, som fått vikariat och extra jobb efter sina sommarjobb, inom funktionshinderomsorgen.

Hur är det att jobba i Vaggeryds kommun inom funktionshinderomsorgen. Med personer i varierande åldrar, allt från 20 till 80 år? Jag har fått höra att det är en arbetsplats som genomsyras av en familjär vardagskänsla och glädje. Nu ska jag lära mig mer om hur det är att jobba på en gruppbostad i kommunen.

Det är onsdag eftermiddag, jobbdagen är snart slut för dem som jobbar dagtid. Bilen tar mig till Östra Allégatan i Skillingaryd där jag ska möta upp den första av två tjejer som ska vara med på intervju om gruppbostäder i Vaggeryds kommun. Jag parkerar utanför ett enplanshus i ljusrött tegel och äggskalsvitt träverk som smälter in i omgivningen. När dörren öppnas möts jag av en ljus, modern och lugn atmosfär. Rakt in i ett vardagsrum med svarta soffor och en tv som står på. I korridoren hör jag skratt och mummel. Känslan är hemtrevlig och välkomnande. En leende Hilda kommer gående och vi stämmer av att allt är lugnt och att hon kan följa med till Smedjegatan i Vaggeryd. Personalen är fulltalig och en lugn kväll nalkas.

På Smedjegatan parkerar vi båda utanför ett större lägenhetshus i ljusgråmålat trä. In kliver vi även här till känslan av att komma in i någons hem. Atmosfären är varm. Våra sinnen möts av en doft från matlagning och mummel från ett harmoniskt kök. I soffan ligger en gråvit katt och sover. En äldre brukare sitter och ritar med kritor samtidigt som hon är med i vad som händer i köket och blir nyfiken på vilka vi är som kommer. Agnes står och rör i en gryta och lämnar över sleven till kollegan när vi kommer. Agnes och Hilda möts. Två kollegor som inte träffats tidigare men som jobbar på två av kommunens gruppbostäder.

Vad är det bästa med att jobba inom funktionshinderomsorgen och gruppbostäder, lyder första frågan.

—Det absolut bästa med att jobba här är att det är så familjärt, det känns som att ”komma hem” när man går till jobbet är Agnes snabb på att svara. Vi förgyller de boendes dagar som är så tacksamma för att vi är där och hjälper dem i vardagen.

Hilda håller med och tillägger att hon älskar att få vara med och bidra till en meningsfull vardag och berättar att de flesta som bor på gruppbostäderna är mitt uppe i sina liv. Personalen är där för att vara ett stöd i vardagen så att brukarna klarar så mycket som möjligt själva.

Hur ser en vanlig dag ut?

Dagen börjar med att vi väcker, hjälper dem att göra sig i ordning och lagar frukost. Några ska göra sig klara för skola och jobb. Några äldre ska vara kvar hemma. På boenden är de allt från 20-årsålder upp till runt 80 år. Olika generationer som möts med sina behov.

—Under dagen spelar någon tv-spel. Vissa kan vara med och tvätta, laga mat och städa. Vi handlar och sysselsätter dem med olika aktiviteter.

Hilda berättar att arbetet är så fritt och ingen dag är den andra lik. De är ju människor med olika intressen där man får vara med på deras önskemål men kan även bidra med intressen man själv har. Det kan vara allt från att lära ut lite dans till att titta på fotboll. Dagarna går så fort ibland för vi gör så många härliga saker, ibland får man påminna sig själv om att man ska gå hem.

Både Hilda och Agnes är i 20-årsåldern och jag funderar på hur de kom in i vårdyrket. Min nästa fråga var vilket deras första sommarjobb var?

Agnes har svårt att hålla inne en suck.

—Jag var på en industri där jag tvättade och packade aluminium på mitt första sommarjobb. Agnes fortsätter med ett leende.

—Jag kände att jag var mycket gladare på nästa sommarjobb på ett äldreboende i Habo. Så när en vän tipsade om ett vikariat på en gruppbostad i Vaggeryd så tvekade jag inte en sekund. Förhoppningsvis kan jag jobba kvar. Jag är intresserad av att gå äldreomsorgslyftet, jag har verkligen hittat rätt yrke som passar mig.

Hilda börjar likt Agnes med en skrattande suck.

—Jag inventerade på ett företag. Stod och räknade hela dagarna, samma sak varje dag. Även Hildas ansikte spricker upp i ett leende när hon fortsätter att berätta om hur hon halkade in på vårdbanan.

—Det började med att jag var på en yrkesmässa på Gummifabriken där jag fick kontakt med personal från Vaggeryd. ”Sök och testa på en sommar” sa de till mig.

—Jag har alltid älskat det sociala och människor så jag sökte. Fick jobbet och jag älskar det! Sommarjobb inom vården mot industrin är som natt och dag. Ena dagen är inte den andra lik. Nu har jag ett vikariat och jag är jätteglad för det.

Agnes håller med om att variationen är det bästa. Industri och vården går inte jämföra på två dagar.

—Här åker vi på utflykter precis som man gör i en familj. Eller stannar hemma och vilar en dag. Vi får göra så mycket. Allt från att shoppa ena dagen till att stanna hemma, mysa och laga god mat. Det är underbart!

Vad skulle ni vilja hälsa till någon som funderar på sommarjobb?

—Gillar du ett varierat jobb, ett varierande schema, frihet – då är detta jobbet helt perfekt hälsar Hilda. Ja, det kan vara tungt ibland med omsorgsbitarna vill hon ärligt säga. Men det vägs upp av att få uppleva glädjen och vardagen med boenden och personal.

—Tycker du om att laga mat, få en familjär känsla när du går till jobbet och göra något vettigt där du får göra skillnad varje dag för någon annan så är detta jobb det bästa, hälsar Agnes.

Att få dela någons glädje är fantastiskt. Det behöver inte vara stora saker som gör dem glada. Att baka en kaka eller sätta sig ner tillsammans och måla, det räcker.

Faktaruta gruppbostad:

En gruppbostad är ett boende för vuxna personer med en funktionsnedsättning som gör att de behöver lite mer stöd och hjälp i vardagen. Syftet med gruppbostaden är att skapa något som är så likt ett eget hem som möjligt men med personal på plats dygnet runt.

Det här är en arbetsplats som genomsyras av skratt och glädje – både från de boende men också från personalen. Här kommer du att få lära dig att bemöta olika människor, hantera oförutsedda situationer och lära dig om sjukvård och omvårdnad.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Christin Henryd