Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Bild på en kamin i ett vardagsrum.

Så använder du eldstaden på ett tryggt och säkert sätt

Många bränder i villor och småhus kan kopplas till eldstäder. På den här sidan hittar du information om hur du kan förebygg risken för bränder och säkerställa att du använder din eldstad på ett tryggt och säkert sätt.

Det finns cirka 4000 eldstäder som är i bruk i Vaggeryds kommun idag. Det finns dock fler som är registrerade men som har nyttjandeförbud. Dessa avställda eldstäder behöver kontrolleras och godkännas innan de tas i bruk igen.

Brandskyddskontrollen kan jämföras med besiktningen av bilen. Du ska regelbundet undersöka om bilen är körduglig och säker att köra. Brandskyddskontrollen fyller samma syfte när det kommer till eldstaden och skorstenen. Kontrollen görs av kommunens upphandlade sotare. När kontroll och rengöring är gjord är det viktigt att du eldar på rätt sätt. Om du börjar eldar ofta och mycket i en eldstad som länge stått orörd eller bara använts sporadiskt ökar risken för soteld. Detta gäller även om du eldar med fel bränsle.

Det kan vara farligt att elda för mycket

Varje eldstad har en viss kapacitet för hur mycket den tål. Finns det en instruktion till eldstaden står det i den hur mycket du får elda per timme. Tre kilo ved brukar vara max för de vanligaste eldstäderna, exempelvis kaminer och insatser. En vanlig eldstad med tillhörande rökkanal är inte gjorda för att klara mer än så och om du eldar med mer ved än vad den tål så kommer temperaturen i skorstenen att öka drastiskt. Det kan leda till överhettning som i sin tur kan leda till att det börjar brinna. Bara att du ökar med 1 kilo ved innebär att du snabbt passerar temperaturgränsen för vad eldstaden klarar.

Var också noga med att endast använda det bränsle som eldstaden är avsedd för. Allt annat material påverkar eldstaden negativt. En del material kan ge högre värme eller bildar sot och tjära som skapar beläggningar på eldstad och skorsten. Detta ökar risken för skorstensbrand. Annat kan ge ifrån sig giftiga utsläpp som både kan påverka dig och dina grannar.

Goda råd för att elda tryggt och säkert

  • Elda endast med bränsle som anordningen är avsedd för. Saknas sådan anvisning får bränslet endast bestå av rent trä som inte är förorenat.
  • Vid användning av ved, använd torr ved i lämplig storlek. Ved som inte torkat ökar beläggning av sot och tjära i rören och ökar då risken för skorstensbrand.
  • Elda med god lufttillförsel och tillräckligt drag i skorstenen.
  • Kontrollera röken. Den ska vara klar och genomskinlig, inte svart.
  • Har du pannrum så håll rent där. Skräp innebär en stor brandrisk. Bränsle ska förvaras på säkert avstånd från eldstaden.
  • Kontakta din sotare för eventuell extrasotning om du eldar mer än du brukar.

Efter eldning ska askan förvaras i ett plåtkärl med tätt lock som sedan förvaras på obrännbart underlag. Rester av glöd kan finnas kvar i askan i flera dygn efteråt. Och du! Se till att du har fungerande brandvarnare och brandsläckningsutrustning om något skulle hända.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Tina Petersson