Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Solceller

Fungerar det verkligen med solceller under vintern i Sverige? Fler och fler skaffar solceller och kanske går du också i solcellstankar. Här får du lite fakta och tips på vägen.

Hur fungerar solceller under moln och snö?

Solceller ger mest energi på sommarhalvåret men de slutar inte producera el bara för att det är molnigt eller för att det ligger snö på taket. Det behöver alltså inte vara soligt utan det räcker med att det är ljust. Under en klar sommardag produceras det som mest el. Mellan mars och oktober är produktionen som högst. Solceller omvandlar cirka 10-15 % av den inkommna solenergin till elektricitet.

Solpaneler lagrar inte elen

Så länge det är ljust så får du energi från solcellerna. Energiproduktionen upphör när det blir mörkt. Solpaneler har ingen möjlighet att spara den el du inte använder, men du kan komplettera dina paneler med batterier för att ha energi även när solen gått ner. Du kan också sälja din överskottsel. Genom att mata in överskottselen på elnätet kan du sälja den till ett elbolag, som i sin tur säljer elen vidare till andra elhandelskunder.

Fem steg till solceller på ditt tak:

  1. Avgör om du har ett bra tak. Det är viktigt att taket är vinklat åt rätt håll och med rätt lutning för att dina solceller ska arbeta optimalt.
  2. Sök bygglov. Kontakta alltid miljö- och byggförvaltningen innan installation av solceller påbörjas då bygglov kan behövas.
  3. Ta in offert från flera solelsleverantörer.
  4. Sök investeringsstöd. Vanligast söks det statliga investeringsstödet som ger bidrag på 20 procent av totalkostnaden för privatpersoner och 30 procent av totalkostnaden för företag. Stödet handläggs av länsstyrelsen.
  5. Sälj elen. Du kommer inte alltid använda all den el din solelsanläggning producerar utan överskottselen kan du sälja till ett elhandelsbolag. Se över vilket elhandelsbolag som ger bäst villkor.
Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell