Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2019-06-17 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Liten flicka visar en groda på fingret.

Miljötips juni – bekämpa blomsterlupinen!

I Sverige finns det mer än 2 000 främmande arter och ca 20 % av dessa räknas som invasiva eller potentiellt invasiva. Du kan göra en insats i att bekämpa blomsterlupinen nu när den blommar som mest.

Med främmande arter menas sådana arter som flyttats från sina naturliga miljöer till ett annat område. I de allra flesta fall gör det här inget, men det finns främmande arter vars egenskaper kan orsaka mycket stora skador på naturen och för viktiga verksamheter i samhället. Det är dessa som kallas invasiva främmande arter.

De invasiva arterna är ett hot mot den biologiska mångfalden och kan även utgöra en hälsorisk och ge ekonomiska konsekvenser. En invasiv art som blommar just nu är blomsterlupin. Blomsterlupin konkurrerar ut andra arter och ändrar markförhållandena eftersom den binder kväve.

Du som privatperson kan göra en insats i att bekämpa blomsterlupinen nu när den blommar som mest. Här finns en lista på olika nivåer där alla kan bidra:

Nivå 0 – Minimal ansträngning

Bidra inte till spridningen av lupiner. Så inte lupiner i din trädgård eller någon annanstans.

Nivå 1 – Kräver liten insats som förgyller din dag

Plocka lupiner. Gör en vacker bukett, men släng dem sedan på rätt sätt, det vill säga skicka dem till brännbart på tippen, för att de inte ska bidra till ytterligare spridning.

Nivå 2 – Lite träning på köpet är aldrig fel

Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

Nivå 3 – Nu är det tuffa tag och uthållighet som gäller

Gräv upp lupiner. Samla ihop rötterna och låt dem antingen torka i solen eller skicka dem till brännbart, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.

Nivå 4 – Superhjältestatus

Slå med lie flera gånger i sommar, och nästa!

För mer information om invasiva arter kan du läsa om invasiva arter på vaggeryd.se eller www.naturvardsverket.se Länk till annan webbplats..

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson