Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2021-04-26 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Bild på en humla som pollinerar

Har du Vårkoll 2021?

Efter en lång och rejäl vinter kommer förstås våren, men när den når olika delar av landet kan vi inte veta i förväg. Rapportera in hur långt blomning och lövsprickning har kommit den 30 april – 1 maj.

Efter en lång och rejäl vinter kommer förstås våren, men när den når olika delar av landet kan vi inte veta i förväg. I Vårkollen är frågan hur långt våren har hunnit när vi kommer fram till Valborgshelgen. För att ta reda på svaret på den frågan kan alla bidra genom att leta och rapportera in vårtecken.

Klimatförändringar påverkar vårens ankomst, men variationen år från år är stor och det kan därför vara svårt att upptäcka detta. Under de senaste åren har vårtecknen kommit 1–2 veckor tidigare än för hundra år sedan, men fortfarande händer det att våren ändå kommer senare än vad vi nu har vant oss vid. Olika arter och olika delar av landet påverkas dessutom olika.

Det är många som påverkas när naturens kalender ändras som en effekt av klimatförändringen. Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är exempel på dem som är direkt beroende av samspelet i naturen och som därmed behöver kunskap om hur detta förändras.

För att veta hur det ser ut i år så kan vem som helst gå ut under valborgshelgen (30 april–1 maj) och kolla upp och rapportera en handfull vårtecken.

Ansvariga för vårkollen är Svenska botaniska föreningen och Svenska fenologinätverket som är en del av Sveriges lantbruksuniversitet.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Lina Larsson