Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2022-02-22 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Barberare,

Ny anmälningsplikt för yrkesmässig hygienisk behandling

Från och med den 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande eller skärande verksamhet, där det finns risk för annan smitta än bara blodsmitta. Verksamheter med risk för blodsmitta omfattas redan i dag av anmälningsplikten.

Du är anmälningspliktig oavsett om du planerar att starta, eller redan driver, en stickande eller skärande verksamhet med risk för blodsmitta eller annan smitta.

Senast sex veckor innan du startar ska du göra en anmälan av verksamhet med yrkes­mässig hygienisk behandling. Om du redan har en verksamhet som kan tänkas omfattas av denna förändring behöver du anmäla din verksamhet till miljö- och byggförvaltningen senast den 1 september 2021

Anmälan gåt att hitta under e-tjänster längre ned på sidan.

När behöver hygienisk behandling anmälas?

Om du i din verksamhet erbjuder behandlingar till allmänheten där det finns risk för blodsmitta eller annan smitta ska du anmäla det till kommunen innan du startar. Det kan vara behandlingar som använder:

  • skalpell
  • rakkniv
  • håltagningspistol
  • akupunkturnålar
  • piercingverktyg
  • andra stickande eller skärande verktyg

Samma krav gäller dig som besöker kunder i hemmet eller på arbetsplatser.

Kontakta miljö- och byggförvaltningen

Är du osäker på om din behandling är anmälningspliktig eller inte, skicka ändå in en anmälan så gör vi en bedömning. Om vi bedömer att du inte är anmälningspliktig kommer vi avsluta din anmälan och du kommer inte behöva betala någon avgift.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell