Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2023-08-29 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Lisa Lemke på scenen.

Så minskade Vaggeryds kommun matsvinnet med 33%

På torsdagseftermiddagen hölls en spridningskonferens i Teatersalongen i Skillingehus där Vaggeryds kommun där presenterade sitt arbete för att minska matsvinnet. Konferensen drog besökare från Vaggeryds kommun såväl som andra kommuner runt om i regionen.

Under två timmar delades erfarenheter och kunskap om hur man kan minska matsvinnet i alla led, från inköp och planering till tillagning och förvaring, och till sist vid servering och omhändertagande.

Gästföreläsaren Lisa Lemke, som är författare, tv-kock och krögare, höll även en viktig föreläsning på konferensen om betydelsen av den offentliga måltiden. Lemke betonade hur viktigt det är att ha respekt för råvarorna och det arbete som lagts ner för att producera maten, och att detta arbete börjar redan i tidiga åldrar.

Lemke, som själv är uppvuxen i skogarna utanför Skillingaryd, tog upp exempel från livets olika skeden där den offentliga måltiden spelar en stor roll. Från den första måltiden på sjukhuset när en nybliven mamma får en ostmacka och ett glas saft, till den sista måltiden på ett äldreboende.

Respekt för råvarorna

Hon påpekade också att det är viktigt att tänka på miljön och att minska matsvinnet, och att detta kan göras genom att ha respekt för råvarorna och ta tillvara på allt som går att använda. Hon underströk att det är en viktig uppgift för oss alla att minska matsvinnet, och att vi kan göra det genom att göra små förändringar i vår vardag.

Lisa Lemkes föreläsning bidrog till en ökad medvetenhet om vikten av att ha respekt för maten och ta tillvara på råvarorna. Genom att arbeta tillsammans kan vi minska matsvinnet och bidra till en hållbar framtid.

Projektet för att minska matsvinnet i Vaggeryds kommun har drivits med stöd från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet mellan åren 2018 och 2023. Även om projektet avslutas 2023 har arbetssätten nu implementerats i det ordinarie arbetet och kampen mot matsvinnet fortsätter. I Vaggeryds kommuns miljöprogram har kommunfullmäktige fastställt ett mål om att minska matsvinnet med 40 procent på förskolor, skolor och äldreboenden från 2018 till 2025.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell