Huvudmeny

Huvudgren:

Bygga, bo och miljö

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Publicerad:

En potatis med glasögon som säger: Vill du skära ner på ditt matsvinn? Gör det bit för bit.

Kampen mot matsvinnet fortsätter

Internationella matsvinnsdagen infaller den 29 september varje år.

I Vaggeryds kommuns miljöprogram har kommunfullmäktige antagit ett mål om att minska matsvinnet med 40% på förskolor, skolor och äldreboenden från 2018 till år 2025.

Under perioden 2019 - 2023 genomfördes ett projekt för att minska matsvinnet. Kommunen beviljades drygt 240 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet för att under 4,5 år kunna arbeta med att minska matsvinnet i våra verksamheter. Under projektet minskade matsvinnet med 33% i kommunens verksamheter. Kampen mot matsvinnet fortsätter och arbetsätt från projketet är implementerade i den ordinarie verksamheten.

För att minska matsvinnet införde FN år 2020 den Internationella matsvinnsdagen, som infaller den 29 september varje år. Inför internationella matsvinnsdagen 2023 har Livsmedelsverket tagit fram kampanjen Hacka maten - en samling smarta hacks och nyttig kunskap.

Kampanj 2023 från Livsmedelsverktet

Med hjälp av charmiga figurer, humor och enkla vardagstips får du kunskap som gör dig till en självsäkrare konsument, med rätt bestick för att minska ditt eget matsvinn. Kampanjen "Hacka maten" fokuserar på de livsmedel som hushållen slänger mest, du som följer kampanjen får bland annat stifta bekantskap med en morot som älskar att går på spa, den ljusskygga potatisen och två små kaffebönor som rest långt för att hamna i din kopp.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Johan Lundell