Huvudmeny

Huvudgren:

Näringsliv och arbete

twitter

Kontakt

Ställ en fråga




Obs! Denna nyhet är ändrad 2022-10-11 men kan vara inaktuell.

Publicerad:

Linda Pålsson, Maria Göransdotter Marklund, Clara Ericsson och Lena Larking är projektledare för Årets unga ledande kvinna 2022.

Nu kan du nominera Årets unga ledande kvinna 2022

För åttonde året i rad ska ”Årets unga ledande kvinna” i Jönköpings län utses. Under oktober kan allmänheten nominera ledare till utmärkelsen som lyfter kvinnor i ledarroller. I år kliver för första gången Region Jönköpings län in som projektägare tillsammans med Science Park och Handelskammaren Jönköpings län.

Vi vill uppmana länets alla företag och organisationer att nominera sina ledare. Det borde vara självklart ur ett arbetsgivarperspektiv att nominera personer i den egna verksamheten – det skickar en signal om att man värdesätter och lyfter sina anställda. Men vi vill också påminna om att det inte är bara chefer eller ledare i näringslivet som kan nomineras – utmärkelsen välkomnar många olika typer av ledare och på tidigare års listor ser vi såväl ledare inom föreningslivet som offentlig sektor, säger Clara Ericsson, Handelskammaren Jönköpings län.

Alla kan nominera sina ledarförebilder

www.aretsungaledandekvinna.se Länk till annan webbplats. kan allmänheten från 1 oktober till och med 31 oktober nominera ledare inom olika typer av verksamheter, föreningar eller organisationer. För att kunna bli nominerad krävs att personen:

  • Är en ledare boende i Jönköpings län.
  • Är kvinna och född 1987 eller senare.
  • Kan uppvisa resultat av sitt ledarskap.
  • Är en förebild i sitt sätt att agera.
  • Har en förmåga att inspirera sin omgivning.
  • Inte tidigare kvalificerat sig till listan Årets unga ledande kvinna.

I år satsar vi särskilt på geografisk spridning i länet och att få in nomineringar från samtliga kommuner. När vi tittar på de ledare som kvalificerat sig till utmärkelsen så är merparten från Jönköping och därför vill vi fokusera på att nå ut till övriga länet. Mullsjö är till exempel länets enda kommun där fördelningen är 50/50 mellan kvinnor och män på chefspositioner men vi har ännu ingen ledare från orten med på listan, säger Maria Göransdotter Marklund, Science Park.

Ledarskapscoaching, styrelseutbildning och en inspirationsresa i prispotten

Efter nomineringsperioden påbörjas urvalsarbetet där Poolia har det tuffa uppdraget att utse de 20-30 personer som tar plats på 2022 års lista av ledarförebilder. Listan kommer att offentliggöras i början av februari 2023, och vid en prisceremoni i mars utses två ledare som utmärker sig lite extra. ”Årets unga ledande kvinna 2022” är utmärkelsens högsta pris där vinnaren får individuell ledarskapscoachning och ett årskort hos Friskis. Av personerna på listan utses också ”Årets unga styrelsetalang” av StyrelseAkademien Jönköping. I detta pris ingår en styrelseutbildning och en plats som adjungerad styrelseledamot hos ett företag i länet. Samtliga personer som tar plats på årets lista får åka på en gemensam inspirations- och nätverksresa med fokus på ledarskap.

Jämställdhetsarbetet i Sverige tappar fart

Sverige har länge varit ett föregångsland när det gäller jämställdhet – men efter pandemin har arbetet tappat fart. I år kliver Region Jönköpings län in som projektägare tillsammans med Science Park och Handelskammaren Jönköpings län för att fortsätta driva och utveckla Årets unga ledande kvinna.

Vi ser det som självklart att lyfta frågan så vi kan jobba mot ett mer jämställt samhälle och öka länets attraktivitet. Vi går aktivt in i projektet för att tydligt signalera hur viktigt det är att arbeta för ökad jämställdhet. Frågan ska fortsätta stå högt på agendan både inom det privata såväl som det offentliga arbetslivet. Region Jönköpings län jobbar med regionala utvecklingsfrågor och de globala målen i agenda 2030 där jämställdhet har en naturlig plats, säger Lena Larking, Regional utveckling, Region Jönköpings län.

Flera rapporter visar att jämställdhetsarbetet prioriteras lägre idag än för fem år sedan och så många som var femte chef vittnar om att jämställdhet inte längre är en prioriterad fråga på arbetsplatsen. Om vi också tittar på ungas attityder i frågan så blir det tydligt att jämställdhet inte kommer av sig självt. Bland unga män tycker 1 av 4 att kvinnor överdriver ojämlikheten i Sverige och nästan 1 av 3 tror att om kvinnor ansträngde sig lika mycket som män skulle de ha samma framgång i yrkeslivet. Med Årets unga ledande kvinna ökar vi exponeringen av kvinnor i ledande positioner och hoppas på så vis kunna påverka attityder kring ledarskap och inspirera fler till ledar- och chefspositioner. Att Region Jönköpings län i år kliv­­er in som projektägare skickar en viktig signal om att frågan är angelägen – för länets bästa, säger Linda Pålsson, Science Park.

Så jämställt är Jönköpings län

Årets unga ledande kvinna startades 2015 när Ledarnas Jämställdhetsrapport pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det gäller andel kvinnor på chefspositioner. Sedan initiativet till utmärkelsen togs har andelen kvinnor på ledande positioner i Jönköpings län ökat från 28 % till 36 % – men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stora. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 26 %, vilket är lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Mullsjö med 50 %. Även när det gäller jämställdhet hos länets företagare och styrelseledamöter placerar sig Jönköping i botten av statistiken i landet. Här är endast 27 % av företagarna och 16 % av styrelseledamöterna kvinnor.

Linda Pålsson, Maria Göransdotter Marklund, Clara Ericsson och Lena Larking är projektledare för Årets unga ledande kvinna 2022.

Om utmärkelsen Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna lyfter fram ledarförebilder i syfte att öka jämställdheten i Jönköpings län samt att inspirera fler kvinnor att bli ledare. Genom utmärkelsen byggs en lista av ledare med dokumenterad erfarenhet och kompetens, som kan användas som underlag vid rekrytering av exempelvis ledartjänster eller styrelseledamöter. Listan innehåller idag 164 ledare och chefer som utsetts bland hundratals nominerade genom en tuff urvalsprocess.

Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och genomförs med stöd av Combitech, Day Fotografi, Elmia, Fagerhult, FC Gruppen, FC Production, Friskis & Svettis, HSB Göta, IKEA, Jönköping Energi, JönköpingsPosten, Jönköping University, Knowit, Länsförsäkringar Jönköping, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Poolia, StyrelseAkademien, En Produktionsbyrå, SAAB, WSA LAW och Yellon.

Hjälpte informationen dig?

Tack för att du hjälper oss förbättra webbplatsen!

Vad kan vi förbättra?




Senast uppdaterad:

Sidansvarig:

Simone Kamm